Krkobabić: Dok je nas, biće penzija

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da su netačne tvrdnje da Fond PIO za nekoliko meseci neće moći da isplaćuje penzije.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

13:19

Default images

"Sve priče i raznorazna nagađanja su rezultat neznanja ili zle namere da se pokoleba biračko telo partije penzionera -PUPS-a. Dok postoji PUPS i učestvuje u konstituisanju državne politike, tako nešto ni pod kakvim uslovima se neće desiti", rekao je Krkobabić.

Pojedini beogradski mediji preneli su danas informaciju da bi se "novac za isplatu penzija ovim tempom mogao istrošiti za pola godine", a koliko je kasa "plitka" ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. godini po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara.

„Penzije u Srbiji će pratiti kretanje zarada u javnom sektoru. To znači da će biti povećavane u istom procentu u kome se povećavaju plate u državnom sektoru, nezavisno od toga koliki će biti odnos broja zaposlenih prema broju penzionera. Iza ovog stava čvrsto stoji PUPS i ja kao njen predsednik. Svaki poremećaj ovog stava bi bezuslovno doveo do raspada koalicije i izlaska PUPS-a iz tog posla", dodao je potpredsednik Vlade i predsednik PUPS.

On je naglasio da "izgleda da su neki potrošili svoja olako data obećanja pa im više ne veruje ni njihovo biračko telo".

"Zato se sada okreću socijalno ugroženim kategorijama građana kojih se sete samo pred izbore, najavljujući katastrofu penzionera, a sa željom da prikažu sebe kao spasioce. Ne verujte im jer, oni koji su lagali juče, lagaće i sutra", zaključio je Krkobabić.

Nema brige, ali hoće li biti penzija?

Penzioneri ne treba da brinu, 25. oktobra primiće penzije, ali budućnost PIO fonda nije svetla. Specijalizovana radna grupa upozorava da ako se nastavi sa ovakvim sistemom, može da dođe do kraha penzionog sistema.



Da su problemi u penzinom fondu ipak veliki potvrđuje Poreska uprava navodeći da sve više poslodavaca ne uplaćuje doprinose. Zbog toga se sprema izmena poreskih zakona prema kome bi kontrolu uplate doprinosa preuzele poslovne banke.

Iz PIO fonda se godišnje za penzije izdvaja 500 miliona evra, dok fondu trenutno duguju 230 miliona i to najviše preduzeća u stečaju i u procesu privatizacije koja po zakonu nisu u obavezi da plaćaju doprinose. Zbog svega ovoga neophodna je hitna reforma penzionog sistema što od Srbije traže i svetske finansijske institucije.

Pad priliva u PIO fondu je i zbog loše demografske strukture stanovništva. Kako kažu stručnjaci čak i da svi nezaposleni počnu da rade, zbog velikog broja starih, penzoni fond bi i dalje morao da se sufinansira iz budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: