PDV na prvi stan nije uvek 8%?

Kupci prvog stana iz jednog novosadskog naselja tužiće Građevinsku direkciju Srbije jer im na ime PDV-a neće vratiti zakonskih osam odsto vrednosti stana.

Izvor: Press

Sreda, 19.10.2011.

11:55

Default images

Kako tvrde vlasnici stanova u naselju Sunčana padina, Građevinska direkcija Srbije sakrila je od njih da će na ime PDV dobiti samo šest odsto od cene stana.

Zbog toga će vlasnici stanova u novosadskom naselju Sunčana strana potražiti pravdu na sudu.

Stanari su u trenutku izdavanja upotrebne dozvole od Građevinske direkcije Srbije obavešteni da će im zakonski povraćaj PDV od osam odsto biti umanjen, premda im nije naznačena takva praksa prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora. "Kada je počelo da se bliži dobijanje upotrebne dozvole, tražili smo od Građevinske direkcije izdate račune na osnovu kojih ćemo dobiti povraćaj PDV-a u iznosu od osam odsto, što nam po zakonu pripada. Međutim, iz direkcije su nam, vrlo perfidno, da kažem neočekivano, saopštili da ćemo dobiti manji povraćaj PDV-a oko šest umesto zakonskih osam odsto", priča Nemanja Živković, jedan od stanara zgrada u naselju Sunčana strana, koji su solidarni u odluci da ne prihvate ovakav vid obračuna njihovog teško zarađenog novca.

Većina stanara novih zgrada na Sunčanoj strani su kupci prvog stana, mladi, porodični ljudi, koji su podigli kredite sa otplatom od 30 godina ne bi li sebi i porodicama obezbedili krov nad glavom.

"Da nam je, kojim slučajem, to oko poreza spomenuto pre potpisivanja ugovora, ne bismo kupili stanove od Građevinske direkcije, odnosno države, već bismo u ogromnoj ponudi stambenih jedinica na tržištu odabrali one koji bi nam obezbedili ono što nam po zakonu pripada", kaže Nemanja Živković.

Stanari su odlučni da potraže i sudsku arbitražu zbog uskraćenog prava na kompletan povraćaj PDV-a jer ih službenici Građevinske direkcije Srbije, ni u jednom trenutku, pre potpisivanja ugovora nisu obavestili o tome, iako im je to bila obaveza.

Dva poreza

U Građevinskoj direkciji objašnjavaju da se u ugovorima o kupoprodaji nepokretnosti ne iskazuje niti osnovica, niti visina poreza, već jedino bruto vrednost stana sa pripadajućim PDV-om, u skladu sa zakonom, te da je reč o „specifičnoj situaciji jer je na lokaciji Sunčana strana izgradnja počela pre stupanja na snagu Zakona o porezu na dodatu vrednost".

"Investitor, u ovom slučaju direkcija, imao je zakonsku obavezu da pre stupanja na snagu ovog zakona popiše sve objekte u izgradnji i utvrdi njihovu vrednost na dan popisa. Na taj deo vrednosti objekta prilikom prodaje stanova ne obračunava se PDV, već taj deo vrednosti stanova podleže oporezivanju u skladu sa Zakonom o porezu na imovinu, a to znači da Poreska uprava svojim rešenjem utvrđuje i obračunava porez na prenos apsolutnih prava", kažu iz Građevinske direkcije Srbije.

Kako dodaju, u skladu s tim, direkcija na deo vrednosti stanova obračunava i naplaćuje od kupaca PDV u visini od osam odsto kroz kupoprodajnu cenu, a na deo vrednosti stana će porez utvrditi filijala Poreske uprave Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: