Đelić: Dug Srbije najniži u Evropi

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je Srbija "u tri puta manjem problemu" nego što je bila 2000. godine, jer je javni dug države tri puta manji.

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2011.

15:01

Default images

Đelić je, odgovarajući poslanici Srpske radikalne stranke Nataši Jovanović u raspravi o zaduživanju u Skupštini Srbije, rekao da je Srbija među zemljama s najnižom stopom zaduženosti u Evropi, sa 44 odsto učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

"Posle vaše vlasti, Srbija je imala dug koji je predstavljao 126 odsto BDP-a. Danas je 44 odsto, ne znam da li treba imati mnogo znanja iz matematike, ali kada uporedimo dug prema BDP-u, to je tri puta manje", rekao je Đelić pošto je poslanica SRS-a kazala da je Srbija odavno ušla u "crvenu zonu zaduživanja". Grčka je danas tamo gde su radikali ostavili Srbiju 2000. godine, dodao je Đelić, odgovarajući Nataši Jovanović koja ga je prethodno optužila da vodi "samoubilačku fiskalnu politiku za Srbiju".

Ona je kazala da se Srbija dodatno zadužuje i da kamate i uslovi pod kojima uzima kredite uvode zemlju u dužničko ropstvo.

"Vi srljate i dalje, uzimate kredite koji su izuzetno nepovoljni i koji kroz ovako tešku situaciju u kojoj su građani pojedinačno prezaduženi, dodatno otežavaju mogućnost da država normalno funkcioniše", kazala je Jovanović.

Parlament je danas razmatrao amandman na sporazum o davanju garancije Srbije Komercijalnoj banci kod koje se Građevinska direkcija Srbije zadužuje u iznosu od dve milijarde dinara za refinansiranje kredita koji je iskorišćen za opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: