Vratiti SDK ili ništa od penzija

Već nekoliko godina je jasno da je ovakav penzioni sistem neodrživ i da će uskoro doći vreme da Srbija nema para za redovnu isplatu penzije.

Izvor: Dnevnik

Utorak, 18.10.2011.

00:50

Default images

Jer, doprinosima se prikuplja tek 53,7 odsto novca dok je, recimo, 1995. tako stizalo 85,6 odsto para.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje navode da isplata penzija za više od 1,6 milion penzionera u sve većoj meri zavisi od dotacija iz budžeta pa je samo pitanje do kada će državna kasa izdržati toliki pritisak.

Članovi UO Fonda zalažu se za vraćanje nekadašnje Službe društvenog knjigovodstva da bi se ponovo uvela kontrola naplate doprinosa za zaposlene jer, po njihovom mišljenju, u vreme SDK-a nije se moglo dogoditi da poslodavac isplati plate a ne uplati doprinos kao što je sada slučaj. Po oceni članice Upravnog odbora Fonda PIO Slavice Savić, strateško restruktuiranje Fonda podrazumeva fiskalnu disciplinu, odnosno uvođenje obavezne naplate doprinosa u trenutku isplate zarada da bi se povećao stepen naplate, striktnu primenu propisa iz poreske politike i radnih odnosa, prenos obaveza finansiranja i plaćanja zdravstvene zaštite s Fonda PIO na budžet.

Osim toga, istakla je Slavica Savić, pod hitno treba rešiti i pitanje imovine Fonda PIO koja je građena penzionerskim dinarom, napominjujući da penzioneri sada ne raspolažu ni svojom imovinom, ne odlučuju o stopi doprinosa niti kontrolišu njegovu uplatu.

Kada bi radio sve to što danas ne čini, Fond PIO bi, tvrdi ona, u narednih deset godina bio nezavisan.

Pismo o namerama za strateško restrukturisanje penzijskog fonda namenjeno Vladi Srbije način je, složili su se u UO, da se rastereti državni budžet ali ujedno i da penzioneri ne strahuju šta će sutra biti s penzijama.

Zaključno s junom ove godine dug domaćih kompanija Fondu PIO narastao je na čak 233,2 milijarde dinara. Po podacima Poreske uprave, glavnica duga iznosi oko 104,5 milijarde dinara, dok ostatak od 128,6 milijardi čine kamate.

Trenutna situacija i dugovanja domaćih kompanija Fondu, koja rastu iz meseca u mesec, doprinose tome da se iz budžeta izdvaja sve više novaca a njega bez rebalansa, koji se očekuje narednih dana, nema. Koliko je iz godine u godinu raslo izdvajanje novca za penzije iz budžeta najbolje ilustruje podatak da je 2007. za redovnu isplatu penzija izdvajano 110 milijardi dinara, godinu dana kasnije 138 milijardi, a 2009. čak 214 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: