Grejanje na struju "čuva" budžet

Na početku svake grejne sezone postavlja se pitanje koje grejanje najmanje košta. I ove godine odgovor glasni – na struju.

Izvor: Dnevnik

Subota, 15.10.2011.

13:26

Default images

Naime, uz racionalnu potrošnju i pravilan raspored jeftinih i skupih kilovata, račun može biti među najnižima.

Tako, potrošači koji se opredele da svoja domaćinstva zagrevaju koristeći električnu energiju mogu, u zavisnosti od broja kilovata, kao i od toga da li troše skupe ili one jeftine, značajno uticati na visinu računa.

Pametnom i racionalnom potrošnjom, mesečni račun može se zaustaviti na cifri od oko 8.000 dinara, ali, naravno, može biti i znatno viši, ukoliko se ne vodi računa o tome. Najpovoljnije je ako se stan greje koristeći termoakumulacione peći i troši oko 1.600 kilovat časova električne energije, što je dnevno oko 53 kilovata. Pri tome je važno i koji se kilovati troše, pa ukoliko se mesečna potrošnja od 1.600 kilovata raspodeli na oko 550 kilovata skupe i 1.050 jeftine struje (peći se pune tokom noći), račun će iznositi oko 8.000 dinara.

Visina mesečnog računa za zagrevanje stana električnom energijom, sigurno je, biće razlog što će se mnogi potrošači, umesto za prirodni gas, odlučiti da koriste struju.

Naime, za mesečnu potrošnju od oko 300 kubnih metara prirodnog gasa, što je 10 kubika dnevno, račun će iznositi oko 12.000 dinara, pošto je sada kubni metar ovog energenta 40 dinara u proseku. Uz najavljno poskupljenje od 10 odsto, kubik će koštati oko 44 dinara, a mesečni račun će narasti do oko 13.200 dinara.

Tako će individualni potrošači gasa tokom ove grejne sezone iz novčanika morati da izdvoje oko 72.000 dinara, odnosno, ako gas poksupi, što je veoma izvesno, oko 80.000 dinara. Računica sama sve govori.

Naravno, ne mogu svi potrošači gasa da se preorijentišu na električnu energiju, ali oni koji to mogu, sigurno je da hoće, jer će ih koštati manje. Zanimljivo je da i oni koji nemaju TA peć, pa se odluče da je kupe, ona veoma brzo ona isplatiti.

Naime, TA peć jačine tri kilovata košta oko 37.000 dinara, pa se u tom slučaju iznos za ovu grejnu sezonu povećava za taj iznos, te će se ove grejne sezone iznos za grejnje na električnu energiju popeti na 85.000 dinara.

To je za oko pet hiljada dinara više nego što će se ovo godine platiti priroedni gas, ali već naredne sadašnji trošak za TA peć debelo će se isplatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: