Dulić: Usporila nas prošla vlada

Polovina projektnih zajmova nije iskorišćena, posebno u delu koji se odnosi na saobraćajnu infrastrukturu, jer nema projekata.

Izvor: Novosti

Subota, 15.10.2011.

04:43

Default images

Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje, kaže je to pitanje za prethodne vlade, koje nisu radile projekte.

"Na ovu vladu je pao zadatak da radi projekte, eksproprijaciju, pronalazi izvore finansiranja, raspisuje tendere, uvodi izvođače na gradilišta i da primi na sebe nezadovoljstvo zbog kašnjenja", navodi on.

Dulić objašnjava da "u trenutku kada je počeo naš mandat, kada smo obećali dinamiku radova na kapitalnim projektima, verovali smo da je bar deo posla završen za vreme prethodnika. Ali ispostavilo se da nije". On kaže i da je, u trenutku kada se građevinari žale da im nikada nije bilo teže i da postoji opasnost da 100.000 radnika ostane bez posla, "nesumnjivo da je Zakon o pomoći građevinskoj industriji dao svoj rezultat".

"Situacija bi bila lošija da nije bilo ovog zakona. Država je investirala 18 milijardi dinara u javne objekte, velike stambene komplekse koji se grade, a koji se ne bi gradili da nije bilo ovog zakona. Dakle, pričamo o velikoj pomoći koja je data u najtežoj godini za građevinski sektor", napominje ministar.

Dulić, ipak, naglašava da "nema oporavka građevinske industrije bez povećanja privatnih investicija u stanogradnji, izgradnji fabrika, tržnih centara, koje se sada ne dešavaju zbog svetske krize" i dodaje da nije problem da se Zakon o pomoći građevinarima produži i na 2012. godinu.

Na konstataciju da na kapitalnim i referentnim projektima poslove, ipak, dobijaju strane firme, on odgovara da radove koji se finansiraju iz budžeta izvode domaća preduzeća.

"Imamo i projekte, koji se finansiraju iz kredita banaka, koje imaju svoje uslove i stroge procedure gde se podrazumeva finansijska sposobnost, odnosno likvidnost sa jedne i reference sa druge strane. I tu su naši građevinari izloženi snažnoj konkurenciji", kaže Dulić i dodaje da rešenje leži u razgovorima Vlade sa finansijskim institucijama da se strane firme obavežu da angažuju domaća preduzeća, ne kao podizvođače već kao partnere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: