U propaloj fabrici gaje šampinjone

U delu Mašinske industrije Niš, preduzeću MIN–Zaštita, gde radnici više od pet godina nemaju posao, jer čekaju na privatizaciju, odlučili su da gaje pečurke.

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

03:44

Default images

Iako je u početku bilo skeptika, ispostavilo se da su pogodili "u centar“.

Njih četrdesetak svakodnevno dolazi u preduzeće, radi na proizvodnji šampinjona i redovno prima plate.

Nađa Vrbić, koja je radila u restoranu društvene ishrane u sklopu Preduzeća Društveni standard MIN-a, kaže da je "kada je restoran prestao da radi, prihvatila ponudu da pređe na poslove obezbeđenja prostora i zaštite od požara". "Ali, od 2006. godine, kada smo ušli u proces privatizacije, nema zainteresovanih da kupe naše preduzeće MIN – Zaštita. Dok čekamo na trajno rešenje za našu firmu i sve nas koji radimo u preduzeću, gajimo šampinjone koje uspešno i prodajemo", navodi ona.

Iz nekadašnjeg velikog MIN-a, gde je sredinom osamdesetih godina prošlog veka bilo zaposleno oko 15.000 radnika, mnogi su ostali bez radnih mesta i posla. Jedan deo radnika je otišao iz privatizovanih preduzeća uzevši otpremninu po socijalnom programu, drugi su se prijavili na tržište rada, a neki su se zaposlili u novim firmama.

Radnici iz MIN – Zaštite i dalje su u krugu nekadašnjeg giganta metalsko-mašinskog kompleksa Srbije. Jer, nadaju se da će biti i posla za koji su se davno opredelili, a i našli privremeno i unosno rešenje.

"Mnoge hale i nekadašnji proizvodni pogoni su mračni i puni vlage. To je idealni ambijent za proizvodnju pečurki. Na oko 600 kvadratnih metara nekadašnje proizvodne hale organizovali smo ceo proces uzgajanja šampinjona – u jednom delu se pečurke gaje, tu se odvija i berba, potom se pažljivo peru, a onda skladište u hladnjači. Na kraju sledi pakovanje u vrećice od po nekoliko kilograma i plasman na tržište", kaže Zorica Cenić, zadužena za prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: