VAC ipak ne može da preuzme Novosti

Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je zahtev austrijskog Ostholdinga za preuzimanje 62,4 odsto akcija novinsko izdavačke kompanije Novosti iz Beograda.

Izvor: Beta

Subota, 15.10.2011.

02:27

Default images

Ostholding, koji je u vlasništvu nemačke medijske kompanije VAC, dostavio je Komisiji zahtev za preuzimanje celokupnog udela u tri kompanije preko kojih je preuzet većinski kapital u Novostima. Reč je o kompanijama Trimaks, Ardos i Karamat, koje su u vlasništvu beogradskog biznismena Milana Beka.

U obrazloženju Komisije se navodi da je zahtev Ostholdinga odbačen zbog nedostavljanja dokaza o pravnom osnovu sprovođenja koncentracije, što je nužan i neophodan uslov da Savet komisije za zaštitu konkurencije odlučuje o zahtevu. Ostholding na odluku Komisije ima pravo žalbe u roku od tri dana od prijema odluke o odbijanju zahteva.

Ostholding, koji je u vlasništvu nemačke medijske kompanije Vac, zatražio je pre više od dve godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija Novosti, ali je Komisija sredinom jula ove godine obustavila postupak dok Upravni sud ne donese odluku po tužbi te firme.

Upravni sud Srbije je odbacio tužbu austrijskog holdinga na postupanje Komisije za zaštitu konkurencije u odlučivanju o zahtevu te firme da preuzme većinski paket akcija kompanije Novosti.

Većinski vlasnik Novosti je Milan Beko koji je preko tri povezane firme registrovane u inostranstvu, Ardos, Trimaks i Karamat, 2006. godine na berzi kupio 62,4 odsto akcija te kompanije. Prema pisanju medija, Beko je imao sporazum sa VAC-om o preprodaji akcija Novosti. Beko nije ispunio zakonsku obavezu da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija od manjinskih akcionara, zbog čega mu je Komisija za hartije od vrednosti 23. juna 2011. godine naložila da to učini u roku od tri meseca, ili da objavi prodaju udela većeg od 25 odsto akcija.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može da mu bude ukinuto pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Beko još nije postupio po nalogu Komisije za hartije od vrednosti, ali ta institucija nema zakonsku mogućnost da ga kazni zbog toga jer Zakonom o prekršaju nije predviđeno pokretanje prekršajnog postupka prema stranim firmama.

On je ranije najavio da će konačnu odluku o tome da li će prodati deo akcija Novosti ili dati ponudu za preuzimanje preostalih akcija doneti u konsultacijama sa Vacom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: