NBS: Smanjite kamate na štednju

Guverner Narodne banke Srbije održao je sastanak sa predstavnicima banaka i preporučio im da povodom Svetskog dana štednje ne povećavaju kamatu.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.10.2011.

15:02

Default images

Kao razlog za takvu preporuku NBS navodi da bi značajnije od prosečnog nivoa kamatnih stopa tokom preostalog dela godine, jer to može dovesti do poskupljenja kredita.

"Ne zanemarujući značaj slobodnog tržišta i konkurencije, transparentnog poslovanja, kao i autonomije poslovnih bankarskih strategija, NBS je preporučila bankama da ovim povodom izbegnu neodržive oscilacije kamatnih stopa, koje potencijalno kreiraju skupe izvore finansiranja u bankarskom sistemu i likvidnosne debalanse", navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

U saoštenju se dodaje i da bi "ova preporuka trebalo bi da utiče na postizanje održivog nivoa kamatnih stopa, koji će doprineti i smanjenju cene usluga bankarskog sektora, uključujući i kamate na kredite. Uz to, banke bi trebalo da pojačaju aktivnosti na prikupljanju dinarske štednje, što će doprineti većoj stabilnosti bankarskog sektora".

Edina Popov predstavnica Asocijacije za zaštitu potrašača kaže da nije prvi put da Narodna banka Srbije krži princip slobodnog tržišta, i napominje da su ovakvim preporukama koje diriguju ponašanje bankama oštećeni klijenti.

Ona ipak napominje da to udruženje neće reagovati zvaničnim saopštenjem, jer predstavnici potrošača nisu zastupljeni u regulatornim telima pa je domet njihove rekcije da zaista zaštite potrošača minoran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: