Jedan upravnik vodi 28 stečajeva

Stečajni upravnik Petar Vuloviću vodi 28 stečajnih postupaka, što je skoro tri puta više od prosečnog broja postupaka koji vode ostale sudije.

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2011.

14:55

Default images

Privredni sud u Kraljevu dodelio je

Kako su objavili predstavnici Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), Vulović je odlukom Privrednog suda u Kraljevu dobio 22 stečajna postupka, dok je Privredni sud u Čačku istom upravniku dodelio još šest postupaka.

Prema podacima ALSU, to nije jedini slučaj da je jednom upravniku dodeljen veći broj stečajnih postupaka: jedan upravnik vodi 24 stečajna postupka, a jos četiri stečajna upravnika vode izmedju 16 i 18 stečajnih postupaka.

U proseku jedan stecajni upravnik vodi oko 10 predmeta, dok 16 licenciranih stecajnih upravnika nema nijedan predmet.

"Trenutno u Srbiji ima 281 aktivan licencirani stečajni upravnik, a izdato je 536 licenci", rekao je direktor ALSU Siniša Kukić.

On je naveo da stečajevi u proseku traju 21 mesec, a taj rok je skraćen na 14 meseci zahvaljujući primeni odredbi novog Zakona o stečaju koje se odnose na automatski stečaj. Novi Zakon o stečaju je u primeni od 2010. godine, kada je i ALSU dobila ovlaćenje nadzora nad stečajnim upravnicima. Odabir stečajnih upravnika je u nalženosti privrednih sudova i to po metedu slučajnog odabira sa liste aktivnih stečajnih upravnika sa teritorije postupajućeg suda.

Zakon dozvoljava izuzetak od tog pravila tako da stečajne sudije imaju mogućnost da zbog specifičnosti odredjenog slučaja izaberu sudiju sa liste aktivnih stečajnih upravnika.

ALSU je, kako je istakao Kukić, pokrenuo 60 postupaka za utvrdjivanje odgovornosti stečajnih upravnika zbog utvrdjenih nepravilnosti u
obvaljanju posla i u svim rešenim postupcima su izrečene mere propisane zakonom, a oduzete su četiri licence.

Stečajni uporavnik kome je oduzeta licenca briše sa liste imenika stečajnih upravnika i licenca mu ponovo ne može biti izdata u narednih pet godina. Novčane kazne za stečajne upravnike su od sto hiljada do milion dinara, a u slučaju kad su utvrdjene značajnije nepravilnosti zbog kojih je naneta šteta poveriocima, odnosno gde je doslo do ostećenja stečajne mase, ALSU dostavlja podatake tužilaštvu i policiji.

Rešenja se dostavljaju i sudovima, a u slučaju oduzimanja licence i brisanja iz imenika, sud razrešava tog stečajnog upravnika i u postupcima koje u tom trenutku vodi.

Od osnivanja ALSU u Srbiji je bilo pokrenuto 3.049 stečajeva, a po Zakonu o stečajnom postupku i Zakonu o stečaju ima 2.099 aktivnih stečajnih postupaka.

Ove godine je otvoreno 890 stečajeva, od čega su 197 automatski stečajevi. Do 1. oktobra ove godine zaključeno je 1.117 stečajnih postupaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: