Albanija: Srpske firme dobrodošle

U Albaniji postoji sve veća tražnja za poljomehanizacijom, građevinskim mašinama i materijalima i srpske firme su dobrodošle na to rastuće tržište.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.10.2011.

14:39

Default images

To je istaknuto u Privrednoj komori Srbije, na sednici sekcije za Albaniju.

Ambasador Albanije u Srbiji Špetim Čauši je, na sednici koju je organizovao Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS, pozvao dve zemlje da unaprede ekonomsku saradnju.

Čauši je istakao da albanska ekonomija obećava svim investitorima pravedno i otvoreno tržište, koje funkcioniše po evropskim standardima dodajući da ekonomski odnosi treba budu prioriteni i bez predrasuda, u cilju daljeg napretka u približavanju Evropskoj uniji Albanije i Srbije. "Ovaj susret je ohrabrujući za unapređenje saradnje dve zemlje u cilju obostranih interesa, a regionalna saradnja je neophodna za napredovanje ka evropskim integracijama", rekao je on.

Čauši je naveo da je Albanija u prethodnom periodu postigla velike promene usmerene ka razvoju tržišta i sprovela liberalizacija cena i trgovine, privatizovala strateške sektore, kao što su telekomunikacije, bankarski i osiguravajući sektor, energetiku..., a preduzete su i fiskalne i monetarne reforme.

Vlada Albanije je, prema njegovim rečima, prepoznala važnu ulogu infrastrukture u promociji stranih investicija i modernizovala puteve i luke uz pomoć javno - privatnih partnerstava.

"Povećanje učešća stranih kompanija na albanskom tržištu je jasan pokazatelj povoljnih uslova za strane direktne investicije", istakao je ambasador Albanije navodeći da u toj zemlji nije potrebna preliminarna dozvola za pokretanje investicija, kao i da firma može da se registruje za samo jedan dan i to sa simboličnom naknadom koja je manja od jednog evra.

Sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Olivera Kiro je ukazala da veliki problem u uspostavljanju privrednih veza predstavlja pitanje transporta robe, ali da uprkos tome srpske firme mogu uspešno da posluju u Albaniji, kao što sada uspešno posluju Fabrika kablova u Jagodini i beogradska kompanija"Velkspo".

Na sednici Sekcije za Albaniju u PKS je ponovo izabrana za predsednika direktorka i vlasnica "Velekspa" Nevenka Velinov, a za njenog zamenika rukovodilac sektora za izvoz Fabrike kablova iz Jagodine Olgica Stojanović. Sekcija za Albaniju postoji od 2005. godine.

Prema podacima PKS, ukupna vrednost izvoza Srbije u Albaniju u 2010. iznosila je 131,2 miliona dolara i za 87,3 odsto je veća nego u 2009. U ukupnom izvozu Srbije prošle godine izvoz u Albaniju je učestvovao sa 1,34 odsto.

Srbija je u isto vreme iz Albanije uvezla robu u vrednosti od 7,8 miliona dolara, što je za 20,25 odsto više u poredjenju sa 2009.

Od ukupne vrednosti uvoza Srbije u 2010. godini 0,05 odsto ima poreklo iz Albanije.

U prvih šest meseci tekuće godine registrovan je rast izvoza od 18,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz veći za 142,4 odsto.

Srpska privreda, inače, od 2003. redovno učestvuje na sajmovima u Albaniji, a najpoznatiji i najposećeniji je sajam "Panair" koji organizuje albanska kompanija "Klik Ekspo Grup" i "Velekspo", od 25. do 30. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: