Farmakomu kredit IFC-a od 120 mil.€

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) odobrila je šabačkom Farmakomu kredit od 120 miliona evra, što je najveća vrednost jednog zajma ove godine u region.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.10.2011.

13:47

Default images

Ugovor o zajmu potpisan je danas, a Farmakomu će omogućiti otvaranje četiri nova rudnika, zapošljavanje više od 500 ljudi i nove investicije u poljoprivredu.

Predstvnik IFC Gi Elena rekao je da je ta članica grupacije Svetske banke obezbedila kredit od 40 miliona evra i predvodila druge banke da obezbede dodatna sredstva, kao što je Erste banka Austrija, koja je angažovala 30 miliona evra, Komercijalna banka 35 miliona, Banka Inteza 10 miliona i Čačanska banka pet miliona evra. Elena je naveo da su ukupni krediti obezbeđeni sa rokom otplate od osam godina, grejs periodom od dve godine i godišnjom kamatom od 6,5 odsto.

Odgovarajući na pitanje novinara, kako se IFC odlučio na odobravanje zajma u situaciji kada u Evropi vlada kriza javnih dugova, Elena je rekao da je saradnja sa Farmakomom počela pre nego što se to desilo u zapadnoj Evropi i da je u pitanju poverenje stečeno u saradnji sa tom domaćom kompanijom.

Generalni direktor koncerna Farmakom' Miroslav Bogićević najavio je da će kredit biti upotrebljen za otvaranje četiri nova rudnika i to Suva ruda kod Raške, Rujevac i Ravnaja kod Loznice i Rajićeva gora na Kopaoniku, napominjući da se Farmakom bavi eksploatacijom ruda - olova, cinka, antimona, srebra i zlata.

Bogićević je napomenuo da ta domaća kompanija planira eksploataciju rudnika na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je postala članica IFC 2000. godine i do kraja avgusta ove godine ta članica Svetske banke investirala je u našoj zemlji oko 384 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: