Rupa u budžetu kao beogradski metro

Rebalans budžeta bio je iznuđen, jer nije problem bio samo dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom već i pada ekonomske aktivnosti i smanjenje prihoda države.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

03:04

Default images

Takođe, stvorena je nova rupa u državnoj kasi od oko 200 miliona evra i nju je naravno trebalo popuniti, a to bez rebalansa i novog zduživanja nije bilo moguće.

Nakon rebalansa ukupan budžetski deficit za 2011. biće 1,4 milijarde, a uz takozvani konsolidovani, gde spadaju i minusi lokalnih samouprava manjak će dogurati a možda i preći 1,6 milijardi evra.

Vlast brani da je deficit u granicama izdrživosti i dogovora s MMF-om , što je teoretski i tačno. Međutim, o čemu se ovde radi najbolje pokazuje primer da će manjak u državnoj kasi ove godine biti toliki da se za njega mogao izgraditi beogradski metro i to s dve linije. Ekonomisti smatraju da će budžet bio iznuđen te da nas u stvari može spasiti samo proizvodnja. Dugoročna razvojna strategija uticaće na povećanje prihoda i konsolidaciju budžeta, pa sada sve snage treba usmeriti u tom pravcu, smatraju ekonomski stručnjaci, napominjući da je "mana” rebalansa u tome što se moralo štedeti na kapitalnim izdacima.

Urednik mesečnika Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković ocenio je da su potrebniji veći rezovi u smanjivanju najvećih troškova, što se može postići smanjenjem zarada u javnom sektoru, reformom obrazovanja, policije i penzionog sistema.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec podsetio je da je rebalans budžeta morao da se uradi, prvenstveno, zbog pada ekonomske aktivnosti, jer je nužno došlo do pada prihoda države. Bajec je napomenuo da rebalans poštuje dogovorene "okvire” sa MMF-om, a to je da budžetski deficit ne bude veći od 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a obezbeđeni su i uslovi za normalno funkcionisanje ekonomskih i socijalnih funkcija države do kraja godine.

On je rekao, ističući da su najveće uštede napravljene na kapitalnim rashodima, da se vodilo računa da u to budu uključeni projekti koji nisu počeli da se realizuju. "Nije to tako velika šteta kao što izgleda na prvi pogled. Nijedna krupna investicija nije stala”, izjavio je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: