Socijalni radnici i sami socijala

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti organizovaće 20. oktobra protest pred Vladom Srbije, odakle će zatražiti veće zarade i bolje uslove rada.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

14:19

Default images

Kako su predstavnici Sindikata naveli, dve trećine zaposlenih u sistemu socijalne zaštite ima niži ili srednji stepen stručne spreme i primaju plate između 18.000 i 24.000 dinara.

Na dan protesta svi korisnici će imati neophodnu zdravstvenu negu i zaštitu, ali se tog dana neće obavljati administrativni poslovi. Prema rečima predsednika Organizacionog odbora protesta Veselina Vujovića, štrajk će trajati do ispunjenja uslova.

Vujović je rekao da zaposleni u socijalnoj zaštiti ne očekuju povišicu tokom ove godine pošto nisu izdvojena budžetska sredstva, ali da na vreme žele da obezbede veće zarade za 2012. godinu.

"Želimo da naše plate prate rast zarada u ostalim javnim službama, a najveću povišicu treba da dobiju oni koji obavljaju najteže poslove", rekao je on.

Prema rečima predstavnice Organizacionog odbora protesta Cvijete Trifunović, plate zaposlenih su gotovo jednake iznosima socijalne pomoći.

"Mi treba da budemo tampon zona između siromašnih građana i države, a u stvari i sami smo siromašni", kazala je Trifunović.

Pored povećanja zarada Sindikat traži i poštovanje postojećeg kolektivnog ugovora koji predvidja isplatu jubilarnih nagrada koje zaposleni još nisu dobili. Sindikat traži i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, pošto je prethodni potpisan 2002. godine.

Prema podacima sindikata, u tom sektoru ima oko 10.000 zaposlenih, u 230 ustanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: