Smederevo ipak dobija rafineriju?

Investicija u izgradnju rafinerije u Smederevu izgleda nije izgubljena nakon tri godine pregovaranja, referenduma i odbijanja građana da se postrojenje gradi.

Izvor: Blic, Danas

Petak, 07.10.2011.

11:04

Default images

Gradonačelnik Predrag Umičević je, naime, doneo rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta na kome bi trebalo da bude izgrađena rafinerija.

Smederevo je tako sve bliže početku realizacije najveće grinfild investicije u Srbiji, čija se celokupna vrednost procenjuje na 900 miliona dolara.

Investitor Komiko oil je za zakup 113 hektara zemljišta na 99 godina u industrijskoj zoni ponudio 652 miliona dinara, s tim da novac uplati na račun grada u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora. Za zemljište je prvobitno ponuđeno 285,6 miliona dinara.

Sledi usaglašavanje teksta ugovora o zakupu, o kojem će se izjašnjavati lokalni parlament.

Iako ga je Skupština grada još septembra 2009. godine ovlastila da potpiše ugovor, gradonačelnik to još nije učinio zbog preporuke stručne komisije, koja je ponudu Komiko oila odbila zbog neslaganja sa tekstom oglasa.

Sve nedoumice otklonila je najnovija ponuda Komiko oila da zakup plati i više od procenjene tržišne vrednosti zemljišta, i to jednokratno.

Osim 652 miliona dinara od zakupnine, u gradsku kasu moglo bi da se slije gotovo isto toliko novca od naknade za uređenje i korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i zaštite i unapređenje životne sredine.

Svake godine od poreza na zarade gradski budžet bi bio bogatiji za 35 miliona dinara.

Ocena stručne komisije dovela je i do nesuglasica u vezi sa ovom investicijom i u vladajućoj koaliciji. Uprkos tome što je prošlo Gradsko veće, zbog toga je sa dnevnog reda poslednje sednice lokalnog parlamenta povučen elaborat o davanju u zakup zemljišta po ceni nižoj od tržišne. Kako najavljena ponuda prevazilazi i tržišnu cenu zakupa, izjašnjavanje o elaboratu nije potrebno, ali će tekst ugovora morati da se nađe pred odbornicima. Gradonačelnik očekuje da će dobiti podršku koalicionih partnera. "Razgovarao sam sa koalicionim partnerima i upravo je njihova ideja bila da tražimo povećanje cene zakupa. Uputili smo dopis investitoru da poveća ponuđeni iznos, što je on i prihvatio. Očekujem da će tokom izrade ugovora svako dati svoje sugestije. Ukoliko one budu uvažene, ne vidim razlog da tekst ugovora ne bude prihvaćen u Skupštini. Očekujem političku podršku, ali ne mogu da garantujem da će tako i biti", ističe Umičević.

DSS i dalje protiv

Koalicioni partneri, grupa građana „Pokret za Smederevo" i SPS za sada se ne oglašavaju o najnovijem potezu gradonačelnika Umičevića. Opozicija ostaje pri svojim stavovima da su prilikom prihvatanja ove investicije prekršena proceduralna pravila.

"Gradonačelnik i dalje brutalno krši zakon. Pitanje je da li ga u tome podržava vrh Demokratske stranke i zašto ga javno na podrži u tome. Drugo pitanje, još važnije za građane Smedereva, jeste zašto koalicioni partneri u Smederevu ne zaštite interese građana i ne bore se za svoje stavove, nego podležu diktatu DS-a koji čini poteze koji će naneti višedecenijsku štetu građanima Smedereva", kaže Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS.

Gradonačelnik je najavio da će do 14. oktobra predstavnici investitora posetiti Smederevo, kada bi trebalo da budu postignuti konačni dogovori. Prema njegovim rečima, najveći deo teksta ugovora već je pripremljen, tako da bi za nekoliko dana mogao da se nađe u lokalnom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: