Građevinci cede "suvu drenovinu"

Građevinarstvo i industrija građevinskog materijala su izgubili i ovu godinu, ocenjuje Ljubodrag Knežević iz privredne komore Srbije.

Izvor: Dnevnik

Petak, 07.10.2011.

10:55

Default images

Predsednik Grupacije industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Srbije, inače direktor ciglane „Igma” u Uljmi, kaže da je ovo već treća godina koja građevinarstvo vuče u ponor.

Na primedbu da bi mogao zakon o finansijskom lizingu i Pravilnik o energetskim pasošima povećati proizvodnju građevinskog materijala, sagovornik kaže da su o tome govorili još pre dve - tri godine i da danas budi izgubljenu nadu, ukoliko se propisi sprovedu u život. "Građevinarstvo već tri godine prolazi kroz veliku krizu i svake godine tone sve dublje i dublje. Svake godien smo u sve težoj situaciji, što je, sudeći po donetim propisima, očito, shvatila i Vlada. Ali, to nije dovoljno. Predlagali smo i niz drugih mera, neke su realizovane, a za mnoge u Vladi još uvek nema sluha, posebno kada je reč o razvojnoj banci Srbije i smanjenju PDV na građevinski materijal sa 18 na 8 procenata", ocenjuje Knežević.

Sagovornik kaže da od stare priče o smanjenju PDV-a, smanjenju doprinosa na lična primanja koja su visoka nema ništa. Dodaje da „javna potrošnja ne da privredi da oko otvori”.

Objašnjava da svuda u svetu kada neka privredna grana jača, PDV se povećava, a kada pada, PDV se smanjuje. Međutim, ocenjuje Knežević, naša država se ponaša kao da je najbolje vreme, lansiraju neku priču o pomoći građevinskoj industriji, obnove par fasada i izgrade jednu zgradu, što ciglari niti ne osete.

Tvrdi da su na zadnjoj rezervi, da „cede suvu drenovinu” koja je, na žalost, na izmaku.

"Crno tržište je ozbiljno narušilo i građevinarstvo i privredu Srbije", kaže Knežević.

"Sivo tržište, angažovanje radnika na crno i prodaja robe na crno nas retke koji poštujemo zakone vuče ravno u ponor. Mislim da će većina proizvođača stati s proizvodnjom čim zahladi, tako da u toku zime ne očekujem da će iko raditi. Ovog momenta se radi s polovinom kapaciteta, zaliha ima, cene su pale, tako da se radi tek toliko da se održi socijalni mir", navodi on.
U razgovoru saznajemo da je svim radnicima na određeno vreme prekinut radni odnos i više se ne obnavlja, deo ljudi je otišao u penziju, tako da od 250 radnika od pre tri godine danas radi stotinjak.

Program Vlade za pomoć građevinskoj industriji je kap vode za proizvođače. Mnogi ciglari su fabrike davno već ugasili i ne rade, što bi se moglo desiti i ovima koji još kako-tako klimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: