Šta je akcionar?

Akcionar je vlasnik akcija nekog Akcionarskog (privrednog) društva.

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

10:49

Default images

Vlasnik akcija ima određena prava koja proizlaze iz akcija, i njegov je izbor da li će i u kojoj meri ta prava koristiti.

Akcionare možemo podeliti na one većinske (koji imaju vlasnički udeo veći za najmanje jednu akciji više od 50% akcija društva), i manjinske akcionare (koji imaju vlasnički udeo manji od 50% akcija društva).

Ova podela može da bude i relativna jer često imamo slučaj (pogotovo ako država poseduje određeni udeo u kapitalu) da akcionari koji imaju i manje od 50% akcija društva, faktički imaju kontrolu nad donošenjem odluka na Skupštini akcionara koje se donose prostom većinom (određene odluke zahtevaju kvalifikovanu većinu od 2/3 od ukupnog broja akcija).
Akcionari imaju pravo da učestvuju na Skupštini akcionara. Iz ovog prava proizlazi da imaju pravo da blagovremeno budu informisani o danu održavanja sednice Skupštine, imaju pravo da dopune dnevni red (po starom Zakonu ako imaju 10% od ukupnog kapitala, a po novom 5%), kao i da ostvare uvid u materijal za sednicu Skupštine. Na sednici Skupštine imaju mogućnost da glasaju o svim tačkama dnevnog reda i da glasaju za članove Upravnog i Nadzornog odbora Društva.

U skladu sa Zakonom, društvo ima pravo da odredi cenzus, odnosno minimalni broj akcija koji akcionar mora da poseduje (ili da predstavlja) da bi mogao da učestvuje u radu Skupštine akcionara. Određivanju cenzusa, pribegavaju društva koja imaju jako veliki broj akcionara (više od 10.000, ili kao NIS 4,8 miliona akcionara), pa bi bilo nemoguće organizovati Skupštinu ukoliko se ne ograniči broj prisutnih akcionara. U ovom slučaju akcionari mogu punomoćjem ovlastiti nekog od akcionara ili treće lice da ih predstavlja na sednici Skupštine.

Akcionari se mogu udruživati, i u njihovom je najboljem interesu da sarađuju, kako međusobno, sa većinskim akcionarem i menadžmentom društva. Ukoliko saradnja nije moguća akcionari imaju pravo da pokreću sudske postupke (individualna, derivatna tužba, pobijanje odluka Skupštine akcionara itd).

Akcionar ima pravo i na obavezan otkup akcija ukoliko Skupština Društva donese određene bitne odluke u poslovanju Društva, a za koje akcionar nije glasao i iskoristi svoje zakonom utvrđeno pravo nesaglasnog akcionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: