Ko odbije posao “leti“ sa biroa

Posao u Srbiji, bar prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, traži 740.000 nezaposlenih.

Izvor: Novosti

Petak, 07.10.2011.

05:11

Default images

Interesantno, uprkos tome što se spisak na birou mesečno skrati za 22.000 prezimena, konačna brojka uvek ostaje - ista.

U NSZ objašnjavaju da se ova statistika ne menja jer im se svakoga meseca prijavi najmanje onoliko kandidata za posao koliko ih je i otišlo sa biroa.

“Sa naše evidencije brišemo one koji nađu zaposlenje, odu u penziju ili se jednostavno više ne javljaju svom savetniku i samim tim ne pokazuju interesovanje da posao zaista i nađu“, objašnjavaju u NSZ. Oni navode i da se svakoga meseca oko 20 nezaposlenih izbriše sa našeg spiska jer su prethodno odbijali da prihvate ponuđeno odgovarajuće zaposlenje“.

Za ovom se ”sankcijom” retko poseže jer, za razliku od evropskih zakonodavstava, u našoj zemlji važe manje kruta pravila.

“U našem zakonu nije decidirano ispisana brojka koliko puta neki kandidat može da odbije posao pre nego ga izbrišemo sa naše evidencije“, objašnjava Srđan Andrijanić iz NSZ i navodi da to zavisi od savetnika NSZ koji, u individualnom razgovoru, procenjuje da li za takva odbijanja postoje objektivni razlozi.

U NSZ objašnjavaju da je među razlozima za ”prekid saradnje” nemar kandidata veoma prisutan, pa se tako značajan broj nezaposlenih briše sa biroa u slučaju kada se ne javlja svom savetniku u predviđenom roku, kao i kada se ne pridržava individualnog plana za zapošljavanje, ili ne dostavlja dokaze o aktivnom traženju posla koje zahteva NSZ.

Ipak, savetnici u NSZ napominju da su svi u NSZ poprilično tolerantni, pa tako i kandidatima koji im se ne jave na vreme, daju ”par dana fore”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: