Na Moravi avion, Ponikve na čekanju

Čišćenje Aerodroma Ponikve od zaostalih avio-bombi i aviona posle NATO bombardovanja nije počelo ni posle pet meseci od ambasadorske donatorske konferencije.

Izvor: Press

Četvrtak, 06.10.2011.

00:51

Default images

Tada su prvu pomoć obećale SAD i Kina. Ipak, optimizam i nada postoje, jer Kinezi najavljuju pomoć u opremi i ljudstvu, a SAD su obećale 1,5 miliona dolara.

Čišćenje Aerodroma Ponikve, koji je sada u vlasništvu grada, od zaostalih avio-bombi i zatrpanih aviona u kaponirima nalazi se u prvoj fazi koja podrazumeva pripreme projekta za parcijalno čišćenje.

Direktor JP Aerodrom Ponikve Saša Savić kaže da je najizvesnija pomoć od SAD koja je obećala 500.000 dolara u ovoj i još milion dolara u sledećoj godini za obnovu aerodroma, kao i pomoć od Kine koja je obećala pola miliona evra. Amerikanci su postavili i uslov da i grad Užice i država Srbija ulože isto toliko novca koliko i oni, ali su naglasili da to mogu da budu i radovi u toj vrednosti. Kina je obećala 500.000 evra pomoći, a ta pomoć će se ogledati u nabavci velikog bagera koji kopa na velikim dubinama, što bi pomoglo u otkopavanju avio-bombi.

"Uz to, pomoći će svojim ljudstvom i obukom naših ljudi. Sa pristizanjem bagera, aktivirala se i američka donacija. Ne bi bilo kasno ni da poslovi počnu sad u oktobru", objasnio je Savić.

Iz dosadašnjeg iskustva Međunarodne agencije za razminiranje, Savić je naveo da vađenje jedne velike avio-bombe na velikoj dubini košta od 50.000 do 300.000 evra.

Kada je reč o zatrpanim kaponirima u kojima se nalazi šest „orlova" i dva „MIG 21" sa kompletnim naoružanjem, Savić kaže da Centar za vanredne situacije pri MUP-u Srbije radi posebne projekte za svaki kaponir i da će se tek onda utvrditi, naravno preko tendera, koliko će to dodatno koštati. Inače, juče je aerodrom Morava, odnosno civilni deo vojnog aerodroma Lađevci, prihvatio svoj prvi komercijalni putnički avion. Prvi putnik koji je sleteo na taj aerodrom bio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: