Petrović: Hrana neće biti skupa

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da nema ekonomskih razloga za poskupljenje osnovnih životnih namirnica na tržištu u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2011.

14:50

Default images

Petrović je istakao da se stvaraju uslovi za pojeftinjenje hrane.

Država će upotrebiti sva legalna sredstva da ne dozvoli povećanje cena hrane, koje nije utemeljeno na ekonomskim faktorima, kazao je on novinarima u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Petrović je rekao da je dobar ovogodišnji prinos žitarica i uljarica i da nema razloga da tržište ne bude snabdeveno kvalitetnim proizvodima po pristupačnim cenama, koje ne treba da budu više od cena u regionu.

On dodaje da će Vlada Srbije preduzeti do kraja ove godine mere za značajno unapređenje stočarstva, a 2012. bi trebalo da bude godina u kojoj će biti napravljen ozbiljan pomak u toj vrsti proizvodnje.

Ministar poljoprivrede i trgovine je kazao da bi mere pre svega trebalo da poboljšaju uslove za tov svinja i proizvodnju živinskog i goveđeg mesa kao i mleka. Petrović je najavio da će Uprava za veterinu zajedno sa drugim službama Ministarstva poljoprivrede u vrlo kratkom roku obaviti kontrolu u više od 1.500 farmi za proizvodnju svinja.

Prema evidenciji Uprave za veterinu, upravo toliko se farmi, u pogledu svoje opremljenosti, nalazi na granici da bi mogle, uz nevelika novčana ulaganja, da počnu tov svinja bez vakcinacije protiv svinjske kuge, rekao je Petrović u izjavi novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je istakao da je to kapitalno važna stvar, jer zbog ovog nedostatka, odnosno zato što se u Srbiji još uvek obavlja vakcinacija protiv svinjske kuge, nije moguće izvoziti svinjsko meso u EU.

"Politika Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede i trgovine je davanje snažne podrške razvoju stočarske proizvodnje, a cilj je da povećamo proizvodnju mesa i da u Srbiji ima više mesa boljeg kvaliteta po nižoj ceni", istakao je Petrović.

On je naveo da taj cilj nije moguće ostvariti ukoliko ne budemo sposobni da povećamo izvoz, ne samo mesa, već i prerađevina, kao i da je neophodno pomoći svim učesnicima u lancu proizvodnje da budu što efikasniji i smanje troškove proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: