Stanković: Para za lekove mora biti

Predlogom rebalansa budžeta predviđeno je da se Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje smanje sredstva za 2,7 milijardi dinara, kaže Zoran Stanković.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2011.

13:46

Default images

Ministar zdravlja je ocenio da je finansijsko poslovanje zavoda trebalo da se rešava drugačije.

Stanković je rekao da sigurno neće biti nestašice lekova i da će taj problem biti rešavan sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i predstavnicima Ministarstva finansija.

"Ove godine ćemo istrošiti sva sredstva namenjena za kupovinu lekova za narednu godinu i to je veliki problem koji ćemo rešavati sa premijerom i ljudima iz Ministarstva finansija. Reč je o nasleđenim problemima", naveo je ministar. On je istakao da je smanjenje budžeta RZ ZO-a neprijatna istina i da je drugačije trebalo da se rešava finansijsko poslovanje zavoda.

Govoreći o kontroli izdavanja recepata Stanković je rekao da je tu kontrolu preuzeo RZZO i da je neprijatno što je moralo da bude uhapšenih, kao i da će biti izrečene i neke disciplinske mere.

Upitan kako pojedinih lekova nema dok se izdaju na recept, a kad se skinu sa pozitivne liste ima ih dovoljno na tržištu, ministar je kazao da nije dovoljno sa tim upoznat i da, ukoliko je to tačno, mora brzo i adekvatno da se reaguje.

Direktor RZZO-a Aleksandar Vuksanović je naveo da je za ovu godinu predviđeno da se za izdavanje lekova na recept potroši oko 23 milijarde dinara od čega je već 14,5 milijardi potrošeno na nasleđen dug.

"Proizlazi da je osam milijardi dinara svega moguće izdvojiti za lekove na recept u ovoj godini", rekao je on i izrazio očekivanje da će ove godine ukupan trošak za lekove koji se izdaju na recept iznositi 35 milijardi dinara.

Vuksanović je istakao da je kontaktirao sve nadležne da se poveća iznos za izdavanje lekova na recept.

On je podsetio i da je letos posle četiri godine ažurirana pozitivna lista lekova, odnosno da su na nju dodati novi i savremeniji lekovi i da o tome odlučuje isključivo struka.

Vuksanović je rekao i da RZ ZO redovno uplaćuje apotekarskim ustanovama, ali da "trenutnim finansijskim planom nije moguće preneti finansijska sredstva veća od usvojenih u Vladi i Skupštini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: