Tadić prvi putnik na Moravi (FOTO)

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će funkcionisanje aerodroma Morava i za vojne i za civilne potrebe predstavljati veliku stvar za čitav region.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2011.

13:14

Default images

"Ovo je veoma dobro za Kraljevo, ali i za ceo region da stanovništvo dobije svoj aerodrom. Time će biti omogućene i nove investicije, jer će investitori sada imati više hrabrosti da ulažu", rekao je Tadić posle obilaska aerodroma Morava kod Kraljeva.

Na ovaj aerodrom danas je sleteo prvi civlni avion, a među putnicima na tridesetominutnom letu bili su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ministar ekonomije i razvoja Nebojša Ćirić. Tadić koji je obišao novioizgrađeni kontrolni toranj na aerodromu, kao i aerodromsku zgradu koja je u izgradnji, podsetio je da je kraljevačka industrija proteklih decenija bila teško pogođena, a da je taj grad zadesio i zemljotres. "Sada treba raditi na poboljšanju ekonomske situacije. Puno smo uradili na obnovi kuća i infrastrukture posle zemljotresa", kazao je predsednik Srbije.

Pomoćnik ministra odbrane za državne resurse Ilija Pilipović je obavestio predsednika Srbije o toku radova, navodeći da je njihova vrednost iznosi 32 miliona evra.

Prema Pilipovićevim rečima, do sada su završeni termoenergetski blok, trafo stanica i propratni radovi kao što je krčenje šume, popravka ograda. Kako je rekao, očekuje se da aerodromska zgrada čija je povrsisna 5.600 kvadratnih metara bude gotova do kraja novembra ili eventualno do kraja godine.

Pilipović je dodao da je u planu proširenje i produženje postojeće piste koja trenutno može da primi avione tipa ATR,. naglasivši da će realizacija ovog plana biti moguća u koliko Srbija dobije donaciju iz Turskie. On je dodao da će pista posle toga moći da primi i mlazne aviona kapaciteta do 300 putnika.

Vlada Srbije je avgusta prošle godine donela zaključak o usvajanju investicionog programa za prevođenje aerodroma Lađevci, koji se sada zove aerodrom "Morava", iz vojnog u mešoviti aerodrom.

Ministar Šutanovac je ranije najavio da će civilni aerodrom "Morava" u oktobru biti spreman za promotivni let, a od proleća naredne godine i za redovan saobraćaj manjih aviona do 100 putnika.

Prema planu, na aerodrom bi sletali manji avioni, kapaciteta do 60 putnika. Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra.
Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona.

Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgradjena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni na uredjenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letilice i sletanje pod svim uslovima. Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama. Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodormu "Morava" zaposlenje će naći nešto više od 50 gradjana, a kada bude završena druga faza i više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: