U Vladi ljuti što se privreda buni

Predlog Unije poslodavaca Srbije da se ukine plaćanje PDV-a unapred, zbog kojeg su, kako tvrde, mnoge firme otišle u stečaj, udario je u zid pred Vladom Srbije.

Izvor: Danas

Sreda, 05.10.2011.

03:12

Default images

Kako piše Danas, u Vladi ovaj predlog skoro da smatraju drskim, jer „PDV, kao poreski oblik uopšte ne funkcioniše na takav način“.

Vladu je naročito pogodilo to što se visoka nelikvidnost vezuje za državna dugovanjima prema privredi, što je i osnovni razlog zbog kojeg UPS zahteva da se ukine plaćanje PDV-a unapred i da se uvede plaćanje po realizaciji.

Naime, kompanije su dužne da PDV na svu robu plate redovno, mesečno ili tromesečno, bez obzira da li su tu robu prodale, odnosno bez obzira na to da li im je za tu robu plaćeno. Zbog toga što su naročito od dolaska krize, rokovi za plaćanje u Srbiji drastično produženi i sad iznose i po četiri meseca, pri čemu država, odnosno javna preduzeća i lokalne samouprave čine veliki deo dužnika koji kreiraju ovu nelikvidnost, privrednici smatraju nepravednim da moraju da plate PDV državi za robu koju su isporučili toj istoj državi, a za koju im ona nije platila. Međutim, u vlasti odbijaju ovakvu argumentaciju. "Ko im duguje? Republika i lokalna samouprava nisu isto. Hteli su decentralizaciju, a sada se bune. Najveći deo dugova potiče od lokalne samouprave", tvrdi sagovornik Danasa, koji se ne slaže sa argumentom da je privrednicima sve jedno koji nivo vlasti stvara najviše dugova, jer je u svakom slučaju u pitanju javni sektor, zbog čega bi republika trebalo da preduzme mere kako bi se problem rešio.

Čak i u toj varijanti, on ne smatra da je promena načina naplate PDV-a adekvatan odgovor.

"Nije uobičajena praksa da se PDV plaća po realizaciji. Nismo mi krivi zbog toga što su privrednici zaključivali ugovore sa rokom plaćanja od 270 dana. Uostalom, za promenu plaćanja PDV-a se najviše zalažu uvoznici, dok izvoznici nemaju taj problem. PDV nije poreski oblik koji smo mi izmislili, on funkcioniše ovako kako je sada ustanovljeno, a promena koju traže u Uniji poslodavaca nije u skladu sa evropskom normativom", objašnjava taj izvor.

Prema njegovim rečima, zvaničan stav je da će predlog Unije biti „uzet u ozbiljno razmatranje“, ali iz svega jasno proističe da u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića nema spremnosti da se privrednicima izađe u susret po ovom pitanju.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je među onima koji su bili prinuđeni da zatvore firme, čak 34,5 odsto njih kao razlog navelo obavezu plaćanja PDV-a unapred.

U ovoj organizaciji su izračunali da to znači da je u periodu od 2008. do 2010. godine čak 13.000 preduzeća moralo da stavi katanac zbog nemogućnosti da plate porez pre nego što su dobili novac za obavljene usluge i prodatu robu, odnosno da je zbog plaćanja PDV-a unapred posao izgubilo 106.600 ljudi, ako se račun izvede prema prosečnom broju zaposlenih po preduzeću, koji iznosi nešto više od osam.

U Uniji smatraju da je zbog aktuelnog režima naplate PDV-a ugroženo dodatnih 100 do 150 hiljada radnih mesta, s obzirom na količinu nelikvidnosti u sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: