Mađari (ne) ucenjuju restitucijom?

Srbija smatra nepravednim zahtev Mađarske da se promeni zahtev o restituciji i pretnju uskraćivanjem podrške za EU.

Izvor: Blic

Sreda, 05.10.2011.

01:19

Default images

Goran Radosavljević, jedan od pisaca Zakona o restituciji, kaže da je siguran da bi nas "Evropska komisija, kojoj smo poslali zakon o restituciji pre nego što je ušao u proceduru, upozorila da se njime omogućava bilo kakva diskriminacija manjinskih nacionalnih zajednica".

Zbog ovog zakona potpredsednik mađarske vlade Žolt Sejmen najavio je da će Mađarska preispitati svoju podršku kandidaturu Srbije za članstvo u EU jer ga smatra diskriminatorskim. Radosavljević, međutim, tvrdi da se “ne može govoriti o diskriminaciji bilo koga” samo zato što zakon ne predviđa povratak imovine pripadnicima okupacionih snaga iz vremena Drugog svetskog rata. To, kaže, nije omogućeno ni u jednoj evropskoj zemlji.

Istovremeno, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) traži od Ustavnog suda Srbije proveru ustavnosti ovog zakona i stavljanje van snage odredbe koja, kako ocenjuju, potvrđuje princip kolektivne odgovornosti ili krivice.

"Sporna je rečenica kojom se isključuju iz vraćanja imovine svi oni koji su bili deo okupatorske vojske, iako je poznato da je mnogo pripadnika, ne samo mađarske nacionalnosti, prisilno mobilisano", kaže funkcioner SVM Balint Pastor.

Pastor dodaje da je zakon o restituciji u koliziji sa zakonom o rehabilitaciji iz 2005, prema kome, svi imaju pravo da traže povraćaj imovine.

Radosavljević objašnjava da će svi, osim osuđenih za zločine, moći bez ikakvog dokazivanja da traže povraćaj imovine. On kaže da ne vidi nijedan razlog da neko zbog toga blokira ovaj zakon “ukoliko pak ne postoji neki skriveni motiv ili naprosto nerazumevanje”.

I potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić je odbacio kritike da taj zakon promoviše koncept kolektivne krivice i izrazio nadu da će kroz dalji dijalog sa tom zemljom i mađarskom manjinom u Srbiji taj nesporazum biti rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: