Svaki peti prodaje piće noću

Kazne do 20.000 dinara zbog prodaje alkoholnih pića posle 22 sata platilo je 12 prodavaca na licu mesta, dok njih 49 čeka milionske kazne.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

10:44

Default images

U Beogradu je već pet meseci na snazi Odluka o zabrani prodaje alkohola nakon 22 sata, a kontrole su pokazale da se gotovo svaki peti prodavac usudi da proda flašu pića mimo propisa ili ne istakne upozorenje o zabrani.

Od maja je oko 300 objekata bilo na meti inspektora, a procesuiran je 61 trgovac. Milionske kazne očigledno ne plaše smele vlasnike prodavnica, a kako objašnjava Nebojša Tomić, zamenik sekretara za inspekcijske poslove, kaznu do 20.000 dinara na licu mesta platilo je 12 prodavaca, dok je sudiji za prekršaje podneto 49 zahteva zbog nepostupanja po nalogu inspektora, pa te trgovce čekaju milionske kazne.

Redovne kontrole

“Gradski komunalni inspektori redovno kontrolišu maloprodajne objekte koji obavljaju trgovinsku delatnost posle 22 časa. Vlasnici su dužni da na vidnom mestu istaknu upozorenje o zabrani prodaje alkoholnih pića, kao i da se te zabrane pridržavaju. Zaključno sa proteklom sedmicom izvršeno je 295 kontrola objekata, pri čemu je utvrđeno da upozorenje na vidnom mestu nije imalo 36 objekata, dok je u 25 slučajeva prodavac zatečen u prodaji posle 22 časa i pored istaknute zabrane”, objašnjava Tomić.

Inspektori kontrolišu objekte samostalno ili u organizovanim akcijama sa komunalnom policijom, ali na teren izlaze i po prijavama građana. Ipak, telefon inspekcije retko kada zazvoni, jer većina građana ne želi da promeni naviku o kupovini alkohola u kasnim večernjim satima.

Kako kaže student Marko Petrović (20), uvek ima vlasnika koji su spremni da izađu u susret kupcima, posebno komšijama.
“Verujem da je u centru grada skoro nemoguće kupiti alkohol uveče, ali sreća pa u mom kraju radi komšija Žika, koji makar mom društvu proda alkohol i u kasnim večernjim satima. Ne razumem zašto je zabranjena prodaja alkohola na trafikama, dok u kafiću mogu da piju bez problema oni koji imaju para”, priča Marko. Ipak, da ima savesnih prodavaca koji ni po koju cenu ne žele da krše gradsku odluku svedoči i priča profesora geografije Saše Jankovića (33). On je postao otac pre dva meseca, a žena mu se porodila kasno uveče, ali niko od prodavaca na Vračaru nije želeo da mu proda piće.

“Iz porodilišta su mi javili da sam postao otac nekoliko minuta posle 22 časa. Potrčao sam da kupim piće, ali niko nije smeo da mi ga proda. Samo su mi čestitali i rekli da je posle deset časova prodaja zabranjena. Na kraju sam ušao sam u prvi kafić i zamolio konobara da mi spakuje piće kako bih mogao da častim goste. Jeste da me je to koštalo mnogo više, ali nisam žalio”, priča Saša.

Trgovac Aleksandar Mašić, koji radi u trafici u Makenzijevoj ulici, kaže da mu je često neprijatno da odbije komšije, ali nikada nije posustao pred molbom.

“Kako trafika radi do 23 sata, gotovo svake večeri neko od prolaznika zastane i pita da li smem da mu prodam alkohol i pored vidno istaknutog obaveštenja. Iako nisam imao problema sa mušterijama, uvek mi je neprijatno kada moram da odbijem nekog koga poznajem”, objašnjava Aleksandar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: