Industrijska špijunaža van zakona

Skupština Srbije usvojila je zakon koji uvodi zaštitu poslovne tajne u privrednom poslovanju i naučno-istraživačkom radu od nelojalne konkurencije.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

09:59

Default images

U pitanju su industrijska ili komercijalna špijunaža, prevara i povreda ugovora o poslovnoj tajni.

Zakon o zaštiti poslovne tajne treba da zaštiti poverljive informacije koje zakonito kontroliše fizičko ili pravno lice od nelojalne konkurencije.

Poslovnom tajnom smatra se bilo koja informacija koja ima ili može da ima komercijalnu vrednost i čijim saopštavanjem bi mogla da se nanese šteta fizičkom ili pravnom licu.

Povredom poslovne tajne smatra se svako nezakonito pribavljanje, otkrivanje ili korišćenje poslovne tajne, a novčane kazne za kršenje zakona kreću se od 50.000 do tri miliona dinara.

Kao poslovna tajna mogu se štititi informacije kao što su finansijski, ekonomski, poslovni, naučni, tehnički i tehnološki proizvodni podaci, studije, rezultati istraživanja, različite formule, crteži, planovi, projekti, prototipovi, kodovi, modeli, programi, metode, tehnike, obaveštenja ili uputstva internog karaktera.

Kao poslovna tajna ne mogu se štititi informacije označene kao poslovna tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja ili zloupotrebe službenog položaja.

Držalac poslovne tajne, kako je propisano zakonom, može na drugo lice da prenese pravo korišćenja poslovne tajne.

Usvajanje Zakona o zaštiti poslovne tajne bitno je za pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: