Iz Srbije "izvučeno" 2,8 mlrd. evra

Domaće kompanije i ogranci stranih firmi za prvih osam meseci ove godine preneli su u zemlje sa of-šor zonama oko 2,8 milijardi evra.

Izvor: Blic

Utorak, 27.09.2011.

00:12

Default images

Najviše je otišlo ka Švajcarskoj i Holandiji, a zatim na Kipar i u Luksemburg.

U Srbiji trenutno posluje oko hiljadu preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih of-šor zona, od Kipra, preko Devičanskih i Maršalskih Ostrva, do San Marina. Istovremeno je na Britanska Devičanska Ostrva, te Linhenštajn i Panamu, otišlo stotinak miliona evra, pokazuju analize Narodne banke Srbije.

Prema podacima međunarodnih finansijskih institucija, danas u svetu postoji na desetine of-šor zona, a među najpoznatijim zemljama poreskim rajevima su Lihtenštajn, Kipar i Luksemburg. Ne zaostaju ni Britanska Devičanska Ostrva, a of-šor zona ima i u Latinskoj Americi i Aziji, gde su najpoznatiji Hongkong i Makao. Prema najnovijim podacima Agencije za privredne registre, najviše preduzeća je registrovano na Kipru. U ovoj of-šor zoni je 667 privrednih subjekata koji posluju u Srbiji, a čiji je bar jedan osnivač sa Kipra. Na Britanskim Devičanskim Ostrvima ih ima 156, a u Luksemburgu 79. Na Kipru su registrovane čak i dve preduzetničke radnje koje posluju u našoj zemlji.

Najpoznatija firma, čiji je osnivač registrovan u ovoj zemlji, jeste Delta maksi, kompanija koju je Miroslav Mišković prodao belgijskom Delezu. U Holandiji je registrovana firma Laderna čiji je vlasnik Milan Beko.

U Srbiji takođe ima i firmi koje su kupila preduzeća i investicioni fondovi koji su registrovani u of-šor zonama. Vlasnik kompanije Knjaz Miloš recimo je firma Klejts Holding iz Holandije, a ranije je mesnu industriju Karneks iz Vrbasa kupio investicioni fond Midland sa Britanskih Kanarskih Ostrva...

Of-šor kompanije su, prema rečima ekonomista, potpuno legalan način poslovanja, na osnovu kojeg vlasnici registruju preduzeća u zemljama gde postoje poreske olakšice i gde su niski troškovi registracije. "Suština of-šora je da se otkloni plaćanje raznih vrsta poreza i da se preko 'iznajmljenih' vlasnika i direktora prikrije identitet i imovina stvarnih vlasnika", kaže dobro upućeni sagovnik.

U Poreskoj upravi kažu da vlasnik firme registrovane u of-šor zoni, pri njenoj prodaji, ne plaća porez na kapitalnu dobit od 20 odsto. Takođe, ako knjiži profit u of-šor zoni, vlasnik tamo može da isplati i dividendu i ponovo izbegne oporezivanje od 20 odsto.

S druge strane, osnivanje i održavanje kompanije na Kipru stručnjaci procenjuju na oko 10.000 evra. Plaćaju se usluge oko održavanja kompanije, naknada direktorima i sekretaru kompanije. Koštaju i lokalne usluge vođenja knjiga i sačinjavanja godišnjih finansijskih obračuna. Propisana je i obaveza revizije tih obračuna. Nisu jeftine ni bankarske usluge, a nadasve povremena putovanja na Kipar i nazad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: