Kako god okreneš, banke zarađuju

Profit banaka porastao je čak 17 odsto u prvih šest meseci ove godine, dok se za 10 odsto povećao broj građana i preduzeća koji kasne sa otplatom kredita.

Izvor: Press

Utorak, 27.09.2011.

00:06

Default images

Ekonomski stručnjaci ocenjuju da je ovo pouzdan znak da bankarski sektor ostvaruje ekstremnu zaradu na redovnim platišama.

Banke na taj način anuliraju novac izgubljen zbog onih koji ne mogu da plaćaju rate, navode oni i kažu da je to neoboriv dokaz da su kamate u Srbiji bezobrazno visoke.

Stručnjaci naglašavaju da je očigledno da banke svoj profit zasnivaju na izuzetno visokim kamatama. Ekonomista Mlađen Kovačević to ocenjuje kao apsurdno. "Neverovatno je da u uslovima katastrofalne ekonomske situacije, nelikvidnosti preduzeća, niskih zarada, banke toliko profitiraju. Banke uvek nađu način da kompenzuju to što jedan deo klijenata ne može da vraća dugove. Pritom se povećava broj onih koji su prinuđeni da uzimaju kredite. Još kada bi svi vraćali dugove na vreme, kolika bi tek tada bila zarada banaka", zaključuje Kovačević.

I ekonomistu Zorana Popova ne iznenađuje mnogo ovakav saldo poslovanja banaka.

"One i te kako ukalkulišu rizik u svoje poslovanje. U to su uključeni i penali za kašnjenje u plaćanju i zatezne kamate. A, sigurno je da uredne platiše, kao i svi korisnici kredita u Srbiji, plaćaju izuzetno visoku cenu za novčanu pozajmicu", kaže Popov.

Direktor portala Kamatica Dušan Uzelac, s druge strane, objašnjava da je cena kredita u Srbiji donekle opravdana. On kaže da je "poslovanje bankarskog sistema povezano sa rizikom zemlje, ali i političkom situacijom, stanjem privrede. Na osnovu svega toga određuje se cena kapitala".

"Takođe, u tako nestabilnom sistemu kao što je naš, banke moraju da ubede klijente da kod njih ostave novac, što znači veću kamatu na štednju, dok istovremeno moraju na pozajmljeni novac da traže veću kamatu nego u drugim zemljama. Sve to stvara začarani krug", navodi Uzelac.

Sličan stav ima i profesor Ljubomir Madžar koji naglašava da je Srbija jedna od najrizičnijih zemalja u Evropi i da banke taj „trošak" moraju da naplate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: