Turisti ozbiljno zaobilaze Beograd

Beogradsko hotelijerstvo je u ozbiljnoj krizi, jer sa 70 odsto praznih soba u špicu sezone ne mogu da se nadaju većem broju gostiju.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 26.09.2011.

12:25

Default images

Na sastanku beogradskih hotelijera u Privrednoj komori Beograda moglo je da se čuje i da broj domaćih turista rapidno pada, da su hosteli preuzeli veliki broj gostiju, da zakon turističke agencije stimuliše da odvode, a nikako da dovode turiste.

“Situacija je gora nego ikada pre i u narednoj deceniji ne treba se nadati poboljšanju. Kakva je situacija u uslužnim delatnostima najbolje govori podatak da je do leta u Beogradu 400 kafića i kafana zatvoreno i da je glavno piće koje se poručuje kafa, a nikako konjak ili viski!”, kaže Jovan Vukićević, ekspert za hotelijerstvo. Statistički podaci govore da najviše turista u prestonicu dolazi u maju i septembru (po 68.500 gostiju) i da gosti, u proseku, ostaju po dva dana. Niko, međutim, nema podatke koliko ti posetioci troše, kao i da li je reč o "pravim" turistima ili o poslovnim ljudima, pa čak i gostima državnih institucija. Zabrinjava podatak da broj domaćih gostiju neprestano opada, ali niko ne zna da li su možda prešli u hostele, pošto oni šalju podatke.

“Novi Sad je do jula imao gostiju koliko Beograd u samo jednom mesecu, ali taj grad ima povećanje broja domaćih gostiju, čime prestonica ne može da se pohvali”, kaže Dejan Zrilić iz Privredne komore Beograda.

“U odnosu na isti period lane, činjenica je da je Beograd imao 14.000 turista više, što svakako ohrabruje. Međutim, pravi je trenutak da se otkrije razlog zašto domaći gosti "beže" iz Beograda, ali i da se preispita cenovna politika, kao i promocija glavnog grada, dodaje on.

Profil stranih turista promenio se u odnosu na protekle godine kada je najveći broj njih dolazio iz Crne Gore i Republike Srpske. U prvih sedam meseci Beograd je posetilo 48.000 Slovenaca, 32.000 Hrvata, 31.000 Nemaca, 29.000 Crnogoraca i po 23.000 Italijana i gostiju iz Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

242 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: