Lekovi u Srbiji “nerealno jeftini“

Preterana regulacija farmaceutskog tržišta u Srbiji, sa jedne strane uvek povećava troškove, a sa druge otvara mogućnosti za korupciju.

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2011.

14:02

Default images

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović kaže da to zbirno dovodi do porasta cene bilo koje farmaceutske usluge.

"Kod nas svaki deo tržišta, od registracije leka, preko određivanja cene, do trenutno aktuelnog uvođenja kontrolnih markica, prati stroga regulacija", izneo je Aćimović, dodajući da su time nezadovoljni i domaći proizvođači i uvoznici.

Aćimović smatra da su cene lekova u Srbiji nerealno niske i da bi prihvatanje predloga da se među referente zemlje, na osnovu kojih se opredeljuju cene, uvrste Rumunija i Bugarska, dovelo do toga da cene budu još niže, a pitanje je da li je to u interesu domaćeg tržišta.

Prema Aćimoviću, trebalo bi obratiti pažnju da li se sa referentnim zemljama porede veleprodajne ili maloprodajne cene i koje se zemlje uzimaju u obzir, da li je referentna cena najniža ili referentna u toj zemlji.

On je posebno istakao da bi trebalo praviti razliku između cena inovativnih i generečkih lekova.

Aćimović je kazao da je karakteristika domaćeg tržišta da apoteke i veledrogerije imaju ubedljivo najmanje učešće u ceni leka, oko 16 odsto, dok se u većini evropskih zemalja kreće od 30 do 40 odsto, bez obzira da li je reč o lekovima sa recepta ili iz slobodne prodaje.

On je naveo i da se uvoznici suočavaju sa problemom što carina ide isključivo na njihov teret, a ne na cenu leka, kao i da im na ruku ne ide usklađivanje cena sa kursom evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: