Akcije Telekoma vredeće bar 50 €

Građani Srbije do kraja godine biće bogatiji za najmanje 50 evra.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

12:19

Default images

Toliko bi trebalo da vredi akcija Telekoma, koje će do kraja godine dobiti oni koji imaju pravo na besplatne akcije.

Iz agencije za privatizaciju najavljuju da bi procedura za podelu akcija trebalo da bude završena najkasnije za dva meseca.

Pored akcija NIS-a i Aerodroma Beograd, građana Srbije uskoro bi mogli da postanu i manjinski akcionari Telekoma. Besplatna podela akcija koja je do sada više puta najavljivana trebalo je da bude završena odmah posle neuspele privatizacije Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković kaže da je Agencija završila sve tehničke i pripremne radnje koje prethode izlasku Telekoma na Beogradsku berzu.

Cvetković je naglasio da preostaje još da organi uprave Telekoma Srbije sprovedu neophodne procedure, odnosno usvoje za to predviđena akta.

"Agencija za privatizaciju je završila sve tehničke pripreme za podelu akcija Telekoma. Ono što još predstoji jeste da upravni organi Telekoma sprovedu još neke procedure, posle čega će biti omogućeno građanima da dobiju te akcije u svoj posed i da sa njima slobodno raspolažu", rekao je Cvetković.

Za sada niko ne želi da govori o vrednosti akcija Telekoma na berzi, navodeći da će ih odrediti princip ponude i potražnje, ali očekuje se da će zbog procenjene vrednosti kompanije, akcija vredeti oko 50 evra.

Direktor Agencije za privatizaciju je istakao da će tržiste kapitala dati odgovor kolika je vrednost akcija Telekoma u ovom momentu.

Prema njegovim rečima, neke procene koliko jedna akcija može da vredi se mogu dati na osnovu procenjene vrednosti koja je za 51 odsto kapitala Telekoma iznosila 1,4 milijardi evra, kao i cene koju je dao ponuđač na tenderu za prodaju nacionalnog teleoperatera Telekom Austrija, (950 miliona evra za 51 odsto kapital i 450 miliona evra za investicije).

"Sasvim izvesno da će akcije Telekoma biti vredne i da će njihova vrednost rasti, tako da u tom pogledu očekujem da će to biti jedna od najkvalitetnijih i najlikvidnijih hartija koje građani mogu da raspolažu", ocenio je Cvetković. Direktor agencije očekuje i da će veoma brzo biti podeljene besplatne akcije iz Akcionarskog fonda.

Cvetković je podsetio i da Vlada Srbije treba da donese odgovarajuće odluke i naglasio da već postoji uhodani mehanizam za podelu akcija (prethodno su podeljene akcije Naftne industrije Srbije, NIS) tako da kada jednom budu završene sve procesne radnje, neće biti problema u sprovođenju postupka same podele.

Kako su ranije najavljivali državni zvaničnici, akcije Telekoma bi trebalo na jesen da se nađu na berzanskom tržištu, čemu bi prethodila podela ovih vlasničkih papira.

Tender za prodaju Telekoma nije uspeo 4. maja ove godine pošto je austrijski mobilni operater Austrija Telekom u naknadno produženom roku dostavio ponudu koja nije prihvaćena jer je bila ispod utvrđenog minimuma od 1,4 milijardi evra.

Trenutna vrednost akcije NIS-a koje su ranije podeljene je 722 dinara, dok besplatno podeljena hartija od vrednosti Aerodroma košta 476 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: