Dulić: Veliki biznis ovde isplativ

Američka kompanija Bol pekidžing Evropa otvorila je novu liniju za proizvodnju limenki u fabrici u Beogradu, vrednu 35 miliona evra u kojoj će raditi 40 ljudi.

Izvor: Beta

Petak, 16.09.2011.

13:03

Default images

Fabrika će otvaranjem pogona duplirati proizvodnju na 1,5 milijardi limenki godišnje.

Otvaranju pogona Bol pekidžinga prisustvovali su ministri za ekonomiju i životnu sredinu Nebojša Ćirić i Oliver Dulić, američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik i nemački ambasador Volfram Mas.

Ćirić je rekao da je fabrika Bol pekidžinga u Beogradu prva grinfild investicija u Srbiji od početka trazicije i da je ta kompanija jedna od prvih koja je u vreme svetske ekonomske krize ušla u proces reinvestiranja. On je dodao da očekuje i u narednom periodu proširenje investicije Bol pekidžinga i da je ta kompanije dobar primer koji pokazuje da srpska ekonomija treba da bude zasnovana na investiranju u proizvodne kapacite koji omogućavaju proizvodnju veće dodate vrednosti, kako bi bio povećan devizni priliv i smanjen spoljnotrgovinski deficit.

Dulić, koji je prestavljen kao specijalni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića ocenio je da je ulaganaje multinacionalne kompanije kao što je Bol pekidžing u vreme krize i prisustvo menadžmenta komapanije na otvaranju pogona u Srbiji pokazuje da je Srbija napredovala i stvorila dobru klimu za investiranje.

"Dobra saradnja države i Bol pekidžinga doprinela je novoj investiciji te kompanije u Srbiji", istakao je Dulić.

On je kazao da je Srbija zemlja u kojoj se veliki biznis isplati jer ima kvalitetne radnike, velika znanja i prihvata nove tehnologije.

Bol pekidžing je, kako je naglasio Dulić, društveno odgovorna firma koje se brine o životnoj sredini i osnovala je "Riken" fond za prikupljanje i reciklažu limenki, čime se štede resursi i energija.

Direktor beogradske fabrike Bol pekidžing David Banjai kazao je da je administracija države Srbije izašla u susret mnogo puta frabrici Bol pekidžing olakšavajući joj rad a jedan od primera je pojednostavljenje procesa carinjenja.

Predsednik Bol pekidžing Evropa Kerit Heski kazao je da je za odluku o reinvestiranju u Srbiju bilo odlučujuće tržište i bliska veza sa klijentima, kao i povoljna investiciona klima i ljudi koji rade u Srbiji.

On je kazao da tržište limenki u Evropi raste velikom brzinom i da je u poslednjih 10 godina obim proizvodnje povećan za više od 60 odsto.

"Mi gajimo izuzetno velika očekivanja u razvoj tržišta jugoistočne Evrope i zato smo ovde", kazao je on i podsetio da 80 odsto proizvodnje u Srbiji ide u izvoz u zemlje EU i okruženja.

On je dodao i da kada su započeli investiranje u Srbiju da je Vlada omogućila dobru investicionu klimu koja je omogućila brz razvoj proizvodnje.

U krugu fabrike Bol pekidžinga srpski ministri, menadžment kompanije i diplomatski kor su posadili pet stabala da, kako je rečeno, "rastu zajedno sa investicijom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: