Država je kriva zbog skupog goriva

Visoke cene goriva u Srbiji su posledica visokog udela države u maloprodajnoj ceni naftnih derivata, kažu u privatnim naftnim kompanijama.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 15.09.2011.

17:13

Default images

Oni su naveli da je razlog velikih cena goriva i to što je ove godine dva puta došlo do izmena akciza i što su izjednačene na višem nivou.

Predstavnik Udruženja naftnih kompanija Aleksandar Mileusnić je rekao da je efekte od liberalizacije tržišta i sniženja cena neutralisalo povećanje akciza na dizel sa 30,47 na 37 dinara i bezolovnog motornog benzina sa 45 na 49,5 dinara.

"Cena sirove nafte je u prvih sedam meseci ove godine 20 odsto viša nego u istom periodu prošle godine", istakao je on. Prema njegovim rečima, da je ostalo staro formiranje cena, sada bi cena BMB 95 bila deset dinara viša, a kod evrodizela bila bi još veća razlika. "Ocene da naftaši zaradjuju ogroman profit su opasne, jer dovode do pogrešnih zaključaka", naveo je Mileusnić i dodao da su marže nešto veće na evrodizelu na TNG je svega 2,5 dinara.

Kako je istakao to je delatnost koja zahteva velike investicije, a ima malu profitnu stopu.

Zamenik generalnog direktora NIS Gaspromnjefta Nikolas Petri reagujući na zamerke da se gorivo u Srbiji toči najskuplje u regionu, rekao da je to posledica akcizne politike. "Državni udeo u ceni dizela je 44 odsto, a benzina 53 odsto, što je najviše u regionu", naveo je on.

Prema njegovim rečima, marže na naftne derivate u Srbiji su na nivou regiona ili niže, od osam do deset odsto, dok su u Bugarskoj, naveo je primer, 13 odsto.

"Došlo je do delimične liberalizacije tržišta naftnih derivata, ali država se vodila i energetskom bezbednošću", kazao je Petri i dodao da je dozvoljen kompletan uvoz, Srbija ne bi imala domaćeg proizvođača.

On je podsetio da je tržište naftnih derivata liberalizovano i da se cene slobodno formiraju, zbog čega NIS ne može biti indikator drugim naftnim kompanijama za formiranje cena na njihovim benzinskim pumpama, s obzirom na to da NIS ima najniže cene, a one su i različite na različitim benzinskim pumpama NIS-a.

Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, člana Svetskog naftnog saveta, Slobodan Sokolović je kazao da, kada je reč o akcizama na naftne derivate, nije prepoznat interes građana koji zbog starosti voznog parka, najviše troše gorivo domaće proizvodnje, čija bi cena mogla biti još niža da akcize na naftne derivate nisu usklađene po gornjoj granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: