Kao i uvek, Vlada seče investicije

Rebalanskom budžeta predviđeno je smanjenje kapitalnih izdataka, odnosno ulaganja u infrastrukturu za oko 8,2 milijarde dinara, kaže Verica Kalanović.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

10:28

Default images

Potpredsednica Vlade Srbije je navela da se o rebalansu budžeta ipak neće raspravljati danas.

Kalanovićeva je potvrdila da je sednica vlade, koja je trebalo da se održi danas, odložena za sutra u 10.00 sati, ali nije potvrdila da će se na sutrašnjoj sednici naći rebalans budžeta za ovu godinu.

"Ono što sam ja danas videla jeste upravo ono o čemu smo govorili - smanjenje kapitalnih izdataka, odnosno ulaganje u infrastrukturu za 8,2 milijarde dinara, što je gotovo trećina predviđenih usluga koje iznose 29,3 milijarde dinara", navela je ona.

Usvajanje rebalansa budžeta za 2011. godinu do kraja septembra, kao i zakona o restituciji, uslov je da bi bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji odobrio novi aranžman iz predostrožnosti.

Prema dogovoru Vlade i MMF-a, deficit državnog budžeta, koji uključuje republički budžet i budžete lokalnih samouprava, biće povećan sa 4,1 na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno sa 140 na oko 153 milijarde dinara.

Da bi se to postiglo moraće da budu smanjeni neki rashodi budžeta, kako bi uštede bile od 15 do 20 milijardi dinara.

Zakonom o budžetu za 2011. godinu predviđeno je da republički budžet ima prihode od 726,4 milijarde, rashode od 846,9 milijardi, kako bi deficti iznosio 120,5 milijardi dinara.

Planirani rashodi budžeta biće veći zbog toga što će na povišicu plata budžetskih korisnika i penzija, u oktobru, biti potrošeno više nego što je bilo predviđeno jer je inflacija u poslednjih šest meseci bila veća nego što je procenjeno.

Dodatni manjak u budžetu nastaće i zbog primene izmena Zakona o fiansiranju lokalne samouprave koje predviđaju da gradovi i opštine dobijaju veći deo poreza na zarade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: