Novak uz titule "skuplja" i milione

Najbolji teniser sveta Novak Đoković u ovoj sezoni je samo od turnirskih nagrada već zaradio rekordnih 10,6 miliona dolara, više neko iko pre u jednoj sezoni.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

00:10

Default images

Dosadašnji rekord delili su Đokovićevi ljuti rivali, Rafael Nadal i Rodžer Federer, sa zarađenih 10,2 miliona dolara 2010, odnosno 2007. godine.

Ipak, kako do kraja teniske sezone ima još nekoliko jakih turnira, uključujući masterse u Šangaju i Parizu, kao i finale masters serije u Londonu, za očekivati je da zarada najboljeg tenisera sveta poraste.

Đoković je, inače, nakon pobede nad Nadalom u finalu US opena zaradio ukupno 2,3 miliona dolara. Naime, on je za pobedu u finalu tog turnira dobio ček na 1,8 miliona dolara, dok je još pola miliona dobio kao drugoplasirani na američkoj turneji tenisera.

Takođe, nakon najnovijeg trijumfa, ukupni saldo od turnirskih nagrada Novaka Đokovića u dosadašnjoj karijeri premašio je fantastičnih 30 miliona dolara.

Đoković je sada peti na večnoj listi zarada, s tim što mu četvrtoplasirani Andre Agasi "beži" tek 280. hiljada dolara. Ispred njega su samo još Federer (64,1 milion), Nadal (43,6 miliona) i Pit Sampras (43,2 miliona dolara).

Naravno, u svetu tenisa veliki novac se sliva i od unosnih sponzorskih ugovora. Neretko teniseri više zarade od sponzora nego od tenisa. Tako je, na primer, Rodžer Federer samo u 2010. od sponzora "ućario" oko 60 miliona dolara - gotovo koliko i u čitavoj tenistkoj karijeri.

Za očekivati je da i Đoković, u ovom trenutku neprikosnoveni vladalac teniskih terena, na taj način znatno uveća svoj bankovni saldo. On već ima nekoliko milionskih ugovora - sa proizvođačem sportske opreme Serđo Takini, proizvođačem reketa Hed, austrijskim „fit lajnom“, ali i domaćom kompanijom Telekom Srbija.

Ipak, nedavno se u američkim medijima pojavila ocena da Novakovi rezultati na terenu nisu ispraćeni marketinški van terena. "Đokovićevo prisustvo van terena je neprimetno nekoliko godina unazad", kazao je tada Simon Čedvik, profesor za razvoj poslovne strategije u sportu, ukazavši na to da se na svakom koraku se mogu naći Najkove majice Vamos Rafa ili RF, dok marke Serđo Takini čiju opremu Novak nosi nema nigde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: