NIS tražio naftu, uništio useve

Seizmička ekipa NIS koja duž Velike Morave traži ležišta nafte i gasa, zakratko je završila posao u paraćinskoj opštini.

Izvor: Blic

Četvrtak, 15.09.2011.

00:06

Default images

Iza sebe je ostavila ogorčene seljake u atarima sela Trešnjevica i Raševica, na čijim njivama je rod sasvim uništen.

Meštani kažu da za istraživanja NIS nisu čuli. Doživeli su pravi šok kada su videli teške mašine i uništen kukuruz. Zemlja se kažu tresla, a sav rod i muka „otišli su u vetar“.

Stojanka Jovanović objašnjava da je imala dobar kukuruz, krompir i beli dulek... Sve je pregaženo. Nimalo je ne teši što su od NIS dobili obećanje da će im šteta biti nadoknađena. "Da sam bila tu kad su ušli, svašta bi bilo! Ne razumem kako neko, bez dozvole, može da uđe u tuđi posed i uništava sve pred sobom! Pa to nigde u svetu nema", kaže ona. Njeno mišljenje dele i ostali poljoprivrednici. Tvrde da za traženje nafte i gasa nisu čuli i da je NIS mogao da sačeka bar da pokupe letinu...

Zoran Radošević, rukovodilac seizmičke ekipe, objašnjava da je početak radova objavljen u medijima. Obaveštene su sve opštine u kojima će se raditi, policijske uprave i mesne zajednice. Ne postoji obaveza da se svaki vlasnik parcele obaveštava pojedinačno.

"Ovaj posao je takav da se, nažalost, podrazumeva pričinjavanje štete usevima. To se ne može izbeći pa NIS zato ima službu koja se bavi procenom štete i isplatom naknada. Tako će biti i u ovom slučaju", kaže Radošević. On tvrdi da nije bilo moguće čekati da poljoprivrednici pokupe rod, jer je baš ovo vreme pogodno za geofozička ispitivanja.

Posao u paraćinskom ataru NIS je završio brzo i ekipa je već prešla na teritoriju susedne Ćuprije. Prema najavi, seizmička ispitivanja ležišta nafte i gasa u Moravskoj dolini, biće obavljena i u opštinama Jagodina, Rekovac, Despotovac, Kruševac, Varvarin, Ražanj i Aleksinac. Istražuje se dolina Velike Morave u dužini od 180 kilometara. Projekat vredi oko milion evra.

Najavljeno otvaranje još dva nalazišta nafte

Srbija bi narednih meseci mogla da dobije nova nalazišta nafte i gasa u severnom Banatu, kod mesta Majdan, kao i na planini Jelici. Naftna industrija Srbije buši nalazišta u okolini Srbobrana, kod Turije, u srednjem i severnom Banatu, a geološka istraživanja obavlja u severnoj Bačkoj, Sremu i u centralnoj Srbiji.
(zvanièni sajt)
Naftna kompanija u ruskom vlasništvu namerava da do 2020. godine u istraživanje nafte i gasa uloži 150 miliona evra. "Panonski basen je naša glavna meta. Plan je da se nafta i gas istražuju u Vojvodini, centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u Rumuniji i Mađarskoj. Svim kompanijama koje posluju na ovim prostorima ponudili smo saradnju kako bi brže i lakše otkrivali naftu i gas, ali i kako bi pojeftinili istraživanja", poručio je Ivan Delić, rukovodilac Službe za geološka istraživanja Naučnotehničkog centra NIS-a.

Delić ističe da se očekuje nalaženje nafte i gasa u ovim bušotinama, ali je pitanje da li će količine biti dovoljne za komercijalnu eksploataciju. Domaći geolozi u Srbiji trenutno rade i reinterpretaciju postojećih nalaza, ali i izrađuju nove.

U Republici Srpskoj se, prema rečima Delića, obavljaju slični poslovi, a prve istražne bušotine trebalo bi da budu napravljene krajem sledeće godine.

Na pitanje da li domaći stručnjaci imaju dovoljno znanja, on kaže da je najbolji odgovor to što rade u Republici Srpskoj, što će istraživati u regionu, ali i što analiziraju podatke iz Sibira.

"Sve projekte koje uradimo branimo pred ruskim kolegama, a završili smo uspešno i analizu sa jednog nalazišta Gaspromnjefta u Sibiru i predlog istražnih bušotina", objašnjava Delić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: