Grci pred bankrotom, Srbija ih zove

Dok su oči cele Evrope uprte u Grčku, koja je na ivici bankrota, srpski privrednici u Solunu traže nove investitore.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

15:39

Default images

Grčkim poslovnim ljudima je, tako, na Investicionoj konferenciji u okviru 76. Međunarodnog opšteg sajma u Solunu, poručeno da će u Srbiji kompanije iz Grčke biti u društvu mnogobrojnih velikih kompanija koje su investirale i koriste pogodnosti povoljnih poreskih stopa i podsticaja za investitore.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vesna Arsić istakla je da je Grčka jedan od najvažnijih investitora u Srbiji. „U finansijskom sektoru, četiri grčke banke, "Alfa", "Nacionalna banka Grčke", "EFG Eurobank" i "Pireus", zauzimaju oko 15 odsto bankarskog tržišta u Srbiji“, navela je Arsić, dodajući da do sada nije bilo raskinutih ugovora, niti problematičnih kompanija kao investitora iz Grčke i to je još jedan poen u našoj saradnji i međusobnoj podršci.

Prema njenim rečima, u narednom periodu očekujemo značajne projekte, kako infrastrukturne, tako i projekte u oblasti energetike, prenela je Privredna komora Srbije.

S obzirom da su do 2020. godine planirane velike investicije u oblasti energetskog sektora, koje se kreću od 4,7 milijardi evra u oblasti proizvodnje energije, zatim, elektroenergije, gasne energije, oko četiri milijarde, smatramo da grčke kompanije u ovim oblastima mogu naći dosta prostora, naglasila je državna sekretarka.

Arsić je ukazala i na pozitivne rezultate privređivanja u Srbiji i u vreme krize.

Prvi trgovinski partner Srbije je Evropska unija, s kojom ostvaruje 55 odsto robne razmene, a zatim bivše jugoslovenske republike, članice CEFTA. Ono što nije dobro, prema njenim rečima, je što sa Grčkom imamo robnu razmenu koja je svrstava na 15. mesto po izvozu i na 12. mesto po uvozu, iako postoji prostor da se ekonomska saradnja unapredi.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović, naglasio je da su srpske kompanije koje učestvuju na sajmu u Solunu reprezentativne i odslikavaju ono što Srbija može da ponudi u oblasti poljoprivrede, metalske, industrije nameštaja, tekstilne, drvne, u sektoru turizma i poslovanja u slobodnim zonama.
Srbija je prošle godine bila najveći izvoznik maline u svetu, treći izvoznik kukuruza u Evropi, a deseti u svetu, dodao je Vesović i ukazao da su na Nacionalnoj izložbi zastupljeni i proizvođači u oblasti drvne industrije i industrije nameštaja. Zanimljivo je da je ona skoro 99 odsto u privatnom vlasništvu, što otvara velike mogućnosti zajedničkog investiranja, a postoji i velika sirovinska baza.

Izuzetnu šansu predstavlja mogućnost povlašćenog izvoza na tržište Ruske Federacije, sa kojom je ove godine proširen Sporazum o slobodnoj trgovini i omogućen slobodan izvoz za kompletan asortiman nameštaja. Ukoliko dođete u Srbiju, nećete biti jedini, već u društvu velikog broja kompanija koje su investirale u Srbiju i to do sada više od 20 milijardi dolara, poručio je zamenik direktora Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja Bojan Janković.

Predsednik Grčko-srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos rekao je da postoje mogućnosti za proširenje saradnje u oblasti trgovine, odnosno robne razmene, ali i investicijama. Srbija je druga po veličini zemlja u kojoj Grci investiraju, a Grčku svake godine poseti oko 800.000 Srba, dodao je Comokos.

Od 1. januara ove godine primenjuje se Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Grčke, podsetio je savetnik u Ministarstvu finansija Dejan Dabetić, navodeći da dvostruko oporezivanje nastaje kada dve države, država izvora, u kojoj je dohodak ostvaren i država rezidentnosti, jednog istog poreskog obveznika oporezuju dva puta.

Uoči Investicione konferencije delegacija iz Srbije održala je sastanak sa industrijalcima severne Grčke, na kojem je prisustvovalo oko 20 najpoznatijih vlasnika grčkih preduzeća.

Bilo je interesovanja u oblasti mašinske industrije, metalske i drvne. Najviše reči bilo je o poreskom, carinskom sistemu, o mogućnostima korišćenja preferencijalnog statusa robe, pre svega, prilikom izvoza na rusko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: