Ruski voz juriće Srbijom do 120km/h

Železnice Srbije prvi put nakon tri decenije kupile su novi voz za putnički saobraćaj vredan oko 3,4 miliona švajcarskih franaka.

Izvor: Beta

Sreda, 14.09.2011.

09:54

Default images

Direktor tog preduzeća Milovan Marković je kazao da je ovaj voz prvi od 12 novih garnitura čija je ukupna vrednost 43 miliona švajcarskih franaka.

Njihovu nabavku Železnice Srbije ugovorile su sa ruskim proizvođačem Metrovagonmaš, a prema rečima Markovića, ostalih 11 dizel motornih garnitura iz Rusije stizaće u Srbiju do kraja 2012. godine.

"Novi dizel motorni voz ima kapacitet od 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje", kazao je on i dodao da će do kraja ove godine taj prvi voz, nakon tehničko tehnoloških testiranja, biti uključen u redovan lokalni i regionalni saobraćaj.

Voz će srpskim prugama moći da se kreće brzinom do 120 kilometara na čas. Marković je kazao da je novi voz opremljen najsavremenijom opremom, video nadzorom za mašinovođe i klimatizacijom i naglasio da Železnice Srbije još nisu odlučile na kojim prugama će on saobraćati.

"Sigurno je da će novi vozovi biti raspoređeni na neelektrificiranim prugama u svim regionima gde za to budu postojale potrebe", kazao je on.

Direktor je dodao i da su Železnice Srbije pokrenule inicijativu sa ruskim partnerom da 100 miliona dolara iz ruskog kredita koji je namenjen razvoju železničke infrastrukture, a čija je ukupna vrednost oko 800 miliona dolara, bude iskorišćeno za nabavku još oko 25 dizel motornih vozova za lokalni i regionalni saobraćaj.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dejan Lasica je kazao da će, zajedno sa postojećim i predstojećim nabavkama 25 elektromotornih vozova i 15 višesistemskih lokomotiva, Železnice Srbije u naredne dve-tri godine više nego udvostručiti vozna sredstva u putničkom saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: