Niko sada neće niti će hteti Jat?

Nema zvanične potvrde da je letonski Er Baltik ili bilo koja druga avio-kompanija zainteresovana za strateško partnerstvo sa Jat ervejzom.

Izvor: Blic

Sreda, 14.09.2011.

00:02

Default images

Nije prvi put da se u javnosti pojavljuju informacije da postoji veliko interesovanje za domaću avio-kompaniju, a da od toga na kraju ne bude ništa, piše Blic.

Kao potencijalni kupci već su pominjani ruski Aeroflot, Turkiš erlajnz, Er Berlin. Stručnjaci navode da partijiski ljudi s vremena na vreme ubacuju ovakve informacije, kako bi se stvorio utisak da se neko interesuje.

U ozbiljnim avio-krugovima se zna da Jat nema šta da ponudi niti da proda, kaže dobro obavešteni sagovornik. Niko za Jat nije zainteresovan niti će biti. Ipak, kako pišu Novosti, uz Er Baltik država očekuje još potencijalnih ponuđača na tenderu za izbor strateškog partnera za formiranje nove srpske nacionalne aviokompanije. Taj list navodi da ima naznaka da bi mogle da se jave i kompanije iz drugih zemalja poput Italije, ali zasada osim Letonaca niko nije zvanično izrazio zainteresovanost.

O Letoncima i njihovom eventualnom preuzimanju poslova Jat ervejza na srpskom i evropskom tržištu, naša stručna javnost je podeljena. Ima onih koji smatraju da ova letonska kompanija nema kapacitet da preuzme poslove srpske nacionalne aviokompanije, dok drugi kažu da bi Er Baltik bio dobro rešenje za Jat.

Stručnjaci se ne slažu ni u oceni rezultata poslovanja letonske aviokompanije. Dok jedni tvrde da je reč o profitabilnom preduzeću u većinskom državnom vlasništvu, koje je ostvarilo profit od 20 miliona evra, drugi se pak pozivaju na pisanja medija o velikim gubicima i mogućem bankrotstvu Er Baltika.

U letonskim medijima se krajem juna ove godine spekulisalo da Er Baltik ima finansijskih problema i da je moguć bankrot. Oni navode da je Er Baltik nastavio da stvara gubitke i u 2011. godini, nakon što je prethodnu godinu završio sa gubitkom od 48 miliona evra, zbog čega je takođe čudno da se ova kompanija javlja na tender za Jat.

Vlada Letonije koja je vlasnik više od polovine akcija ove avio-kompanije, uspela je da obezbedi finansijsku pomoć kako kompanija ne bi doživela kolaps u narednom periodu. Vlada ove baltičke države bila je prinuđena da pomogne nacionalnoj avio-kompaniji uprkos merama budžetske štednje koje provodi.

Ministar transporta Letonije je tada izrazio zabrinutost što država upumpava veliku količinu novca u nacionalnu aviokompaniju. Oglasio se tada i ministar ekonomije ocenom da je kompanija pred bankrotstvom.

Međutim iz "Er Baltika“ stigla je optužba da ministar iznosi štetne komentare i zatražena je njegova smena. U svakom slučaju, ova kompanija je lane prevezla više od tri miliona putnika i u svojoj floti ima 34 aviona pretežno "boinga“. A treba imati u vidu i to da danas gotovo sve aviokompanije imaju finansijske probleme - ili gubitak ili znatno smanjen profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: