Novi Sad vraća tramvaje na ulice

Gradske vlasti u Novom Sadu ozbiljno razmišljaju o uvođenju tramvajskog prevoza u glavnom gradu Vojvodine, kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 07.09.2011.

17:52

Default images

Pavličić je rekao da gradske vlasti o tome razmišljaju zbog problema sa gužvom u saobraćaju i sa zagadjenošću vazduha.

"Veliki evropski gradovi vratili su tramvaje na ulice jer je to i energetski i ekološki najefikasniji vid prevoza", rekao je Pavličić i podsetio da su i u Novom Sadu postojali tramvaji pre pedeset godina kada su ukinuti.

Navodeći da je to jedan od nekoliko kapitalnih projekata neophodnih gradu, čiji je broj stanovnika za dve decenije gotovo udvostručen i koji se intenzivno razvija, Pavličić je rekao da je tramvajski prevoz opravdan, pre svega, iz ekonomskih i ekoloških razloga. Gradonačelnik je dodao da je reč o velikoj investiciji vrednoj 90 miliona evra, zbog čega je, dodao je, potrebno pronaći strateškog partnera.

U okviru Studije o uvođenju tramvaja anketirano je 20.000 Novosađana, od kojih je 80 odsto navelo da smatra da je Novom Sadu potreban tramvajski prevoz.

Studija predviđa realizaciju uvođenja tramvaja u četiri faze, a planirani rok za završetak projekta je 20 godina. Potreban broj tramvaja u prvoj fazi je 25, dok će u završnoj fazi 2030. godine biti potrebno oko 50 tramvaja minimalnog kapaciteta 160 mesta.

Studiju je izradila komisija koja je na inicijativu gradonačelnika Novog Sada osnovana 2010. godine. U studiji se navodi da je neophodno sprečiti kontinuitet opadanja broja putnika u sistemu Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća, jer se broj putnika u poslednjih 15 godina smanjio za 21 odsto.

Neophodno je što pre zaustaviti trend porasta učešća putničkih automobila u realizaciji unutargradskih i prigradskih putovanja, posebno na relacijama stan-posao-stan, piše u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: