Železnice ugrađuju stare pragove

Železnice Srbije zbog nedostatka para za nove pragove premeštaju stare sa slabo korišćenih koloseka i ugrađuju na koloseke koji se svakodnevno koriste.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

00:06

Default images

Na železničkoj stanici Stapari kod Užica, u dužini od oko kilometar, skoro svi pragovi sa trećeg koloseka su skinuti.

Od skretnice pruga ide normalno, a onda kao da je odjednom nestala. Ostale su samo razmontirane šine. Slučajni prolaznik bi pomislio da je neko ukrao pragove.

Biljana Gordić, pomoćnik direktora za odnose sa javnošću u Medija centru Železnica Srbije, otklonila je sve sumnje i rekla je da je u toj stanici skinuto oko 600 pragova i da su oni ugrađeni u treći kolosek na teretnoj stanici u Užicu.

"To je urađeno da bi vozovi nesmetano išli barskom brugom. Za nove pragove nije bilo novca, pa su Železnice bile primorane na ovaj korak. Ovaj deo barske pruge veoma je važan jer ga koriste i teretni vozovi koji prevoze kameni agregat za Koridor 10, ali i oni koji prevoze teret za Valjaonicu bakra u Sevojnu", rekla je Gordićeva.

Ovo nije jedini slučaj u Srbiji da se premeštaju pragovi. Biljana Gordić kaže da se ovo radi poslednjih nekoliko godina, a da se pored pragova koriste šine i skretnice.

Gordićeva objašnjava da su "poslednjih nekoliko godina, na pruzi Subotica - Senta, u stanici Bikovo, Gabrić, Oron, Bogaraš, zatim na rasputnici stanice Senta prema Kanjiži, demontirani pragovi, šine i skretnička građa, a sav materijal ugrađen je u magistralnu prugu Subotica - Beograd na mestima gde je bilo neophodno radi bezbednosti saobraćaja".

"Na pruzi Petrovaradin - Beočin takođe je demontiran jedan broj pragova koji su u dobrom stanju. Oni su ugrađeni na nekim mestima regionalne pruge. Kolosek pruge Petrovaradin - Beočin nekoliko godina se ne koristi i uskoro se očekuje remont ove deonice. Materijal je sa koloseka koji se ne koriste, ali to ni u kom slučaju ne remeti redovan i bezbedan saobraćaj", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: