Ćirić: Nesvrstani su naša šansa

Samti nesvrstanih prilika je da se "otvore vrata" srpskim kompanijama za poslovanje na tržištima tih zemalja, ocenio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.09.2011.

12:13

Default images

“Svi oni vole što su ovde, lepo se i prijatno osećaju, oni nas doživljavaju kao prijatelje, mislim da to treba da predstavlja odskočnu dasku za naše kompanije”, istakao je Ćiri tokom ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Prema njegovim rečima, srpska privreda bi uz pomoć države trebalo da iskoristi prijateljske odnose sa zemljama nesvrstanih za nastup na njihovim tržištima, posebno imajući u vidu pozitivna iskustva saradnje u prošlosti.

Ćirić je naveo primer poslovanja kompanije “Energoprojekt” u Peruu, koja je u toj južnoameričkoj zemlji gradila velike brane i ostala upamćena u veoma pozitivnom svetlu.

On je naveo i da je sa predstavnicima Indije razgovarao o proširenju poslovne saradnje sa Srbijom, odnosno indijskih investicija u Srbiju, i naveo primer indijske “EMbasi grupe”, koja bi trebalo da investira u tehnološki IT park. Potencijalnim partnerima iz sveta nesvrstanih danas se predstavilo 18 velikih srpskih kompanija iz oblasti poljoprivredno-prehrambene, odbrambene, građevinske industrije, elektrotehnike i informaciono komunikacionih tehnologija, farmacije i hemije.

Na izložbi u okviru obeležavanja 50 godina Pokreta nesvrstanih, u Palati Srbija, predstavnici tih kompanija izrazili su očekivanje da će današnji susreti doprineti obnavljanju i unapredjenju saradnje sa zemljama učesnicima skupa.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović ističe da postoji ogroman neiskorišćen potencijal za saradnju srpske privrede sa zemljama Pokreta nesvrstanih, jer kompanije iz Srbije uživaju veliko poštovanje u tim zemljama, na osnovu ranijih pozitivnih iskustava.

Vesović je ocenio da je moguće unaprediti saradnju u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, namenske i automobilske industrije, poljoprivrednog inženjerstva i mehanizacije, hemijske industrije i kao posebno perspektivnu oblast za saradnju izdvojio sektor usluga

Od svih zemalja nesvrstanih, Srbija ima najveću spoljnotrgovinsku razmenu sa Indijom, a - po Vesovićevim rečima - postoje velike mogućnosti proširenja saradnje sa afričkim i azijskim zemljama, dok je posebno neiskorišćeno tržište Latinske Amerike.
Među kompanijama koje su se danas predstavile su Institut za kukuruz "Zemun Polje", Institut za ratarstvo i povrtarstvo "Novi Sad", PKB korporacija, IMT, IMR, "Jugoimport SDPR", Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, "Energoprojekt", "Putevi Užice", "Amiga", "Fabrika vagona Kraljevo", "Ktitor".

Na izložbi koju zajednički organizuju privredne komore Srbije i Beograda i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), svoje potencijale predstavili su i Institut "Torlak", "Beohemija", "Galenika" kao i Institut "Mihajlo Pupin", "Pupin Telekom" i "Vlatacom“.
Pokret nesvrstanih sačinjava danas 118 zemalja punopravnih članica, koje imaju blizu dve milijarde stanovnika.

Pokret, u kojem se nalazi većina arapskih zemalja i skoro svi ostali veliki proizvodjači i izvoznici nafte, gasa, minerala i drugih sirovina u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, je važan ekonomski partner najrazvijenijih država - SAD, Japana, Kanade i zemalja zapadne Evrope. Dve zemlje snažnih ekonomija Kina i Brazil, su medju državama posmatračima.

Više članica i zemalja posmatrača je u Grupi 20 ekonomski najjačih država sveta, od kojih zavisi izlazak iz globalne ekonomske krize, kao i ekonomska budućnost Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: