Građevinare bez posla ubija PDV

Novi udar krize domaća operativa i proizvođači materijala neće podneti, a prema prognozama čak 70 odsto građevinske industrije moglo bi da ostane bez posla.

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2011.

10:58

Default images

Odbor građevinara privrednih komora Srbije, Vojvodine i Beograda iniciraćesastanak sa nadležnim ministarstvima. Od države se zahtevaju hitne mere, kojim bi se pre svega omogućilo veće prisustvo naše operative na stranim tržištima.

Velika kočnica za neimare je porez na dodatu vrednost, koji su dužni da plate po izvedenom, a ne po naplaćenom poslu. Ako se ima u vidu da se građevinarima duguje nekoliko stotina miliona evra na ime izvedenih radova, jasno je koliko PDV opterećuje poslovanje.

Međutim, Ministarstvo finansija nema nameru da bilo šta menja u svojoj poreskoj politici bez obzira na to što ima razumevanja za sve probleme sa kojima je suočena građevinska industrija Srbije.
"PDV u znatnoj meri poskupljuje gradnju i treba ga svesti na razumnu meru, a to je četiri odsto za repromaterijal, posebno u stanogradnji.Trenutno u ceni kvadrata stana sa čak 60 odsto učestvuju obezbeđenje lokacije, komunalno opremanje i razne takse. Svega 40 odsto odlazi na izvođačku cenu, što do sada nije bio slučaj. Iniciraćemo sastanak sa nadležnima ne samo zbog PDV već i da nađemo rešenje kako bismo predupredili krizu, koja se nazire, a koja će nas svakako ozbiljno uzdrmati 2012. godine. Neophodno je i da se dugovanja građevinskih firmi reprogramiraju", kaže Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS.

Za našom građevinskom operativom postoji potražnja, posebno u Alžiru gde se planira izgradnja dva miliona stanova i velikih infrastrukturnih sistema, navodi Rodić. Tu je i Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, ali postoji i velika potražnja za stručnom radnom snagom odnosno kvalitetnim projektantima, inženjerima i rukovodiocima gradilišta u Nemačkoj, Španiji, Irskoj...

"Što se tiče Libije, gde je godinama unazad značajno bila angažovana naša operativa, dobar deo poslova vodiće sada firme iz Francuske, Italije i Amerike, koje će sigurno tražiti da se uključe i naši neimari", navodi Rodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: