Za "Made in Kosovo“ teško u Srbiji

Dogovor Prištine i Beograda oko pečata Carine Kosova nailazi na podeljenja mišljenja. Većina predstavnika kosovskih institucija pozdravlja taj sporazum.

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 06.09.2011.

00:02

Default images

Među proizvođačima ima onih kojih negoduju.

Safet Grđaliu, predsednik Privredne komore Kosova, smatra da je ovim sporazumom pokrenuta nova etapa u ekonomskim odnosima Prištine i Beograda, iako Kosovo neće biti ravnopravni partner, jer postignutim rešenjem najviše dobija Srbija.

Sporazum bi trebalo upotpuniti jer, prema njegovim rečima, mora da postoji dogovor i o transportu, špediciji, putnim dokumenatima, avio-saobraćaju – u tom slučaju i Srbija bi bila zemlja tranzita za kosovsku robu. Kosovo nema razvijenu proizvodnju, ali ipak ima šta da izvozi u Srbiju.

"Postoje minerali, rude, neki metali i agroproizvodi koji bi imali šansu da budu mogući proizvodi za srpsko tržište. Bez obzira na to, vreme je da se napravi reciprocitet. Onaj ko ima jaku i razvijenu ekonomiju, sigurno će imati veću dobit od svega ovog, kaže Grđaliu.

Među proizvođačima, poput Hamze Balje, koji je istovremeno i poslanik u Parlamentu Kosova, vlada uverenje da kosovski privrednici „neće moći da izvoze svoje proizvode u Srbiju, nego da će sporazum poslužiti Beogradu da, osim na Kosovo, izvozi robu i u Albaniju“.

"Proizvodi proizvedeni u Republici Kosovu moraće da se deklarišu kao ‘Made in Republika Kosovo’. To će biti sigurno segment koji će smetati državi Srbiji i ja mislim da do reciprociteta, koji mi očekujemo, u neko dogledno vreme neće doći. Otvaramo tako put srpskoj industriji da se ponovo infiltrira na naše prostore“, smatra Balje, vlasnik fabrike keksa u Prizrenu.

Gzim Badžaku, savetnik ministra za ekonomski razvoj, ne misli tako. Prema njegovom mišljenju, kosovska roba biće prisutna na srpskom, ali i ostalim tržištima u regionu, onoliko koliko se privrednici uklope u savremene ekonomske tokove.

"To zavisi od kvaliteta robe, to zavisi od cena koja će ta roba imati na tržištu i, recimo, koliko će tržište Srbije, ili ostalih zapadnoevropskih zemalja, biti zainteresovano za kosovsku robu. To su dakle dve različite stvari. U suštini, ovim se onemogućava zabrana prodaje robe na srpskom tržištu i tranzit robe preko srpske teritorije, što je veoma značajno za kosovsku privredu“, tvrdi Badžaku.

Srbija i Kosovo dobijaju "evropske poene“

Srbija će sporazumom o pečatima Carine Kosova profitirati ne samo na ekonomskom planu, s obzirom da može da računa na višemilionske sume od izvoza robe na Kosovo, nego i na političkom planu.
U to je uveren i Grđaliu koji kaže da će "Beograd dobiti evropske poene, a time će ih indirektno dobiti i Kosovo – što je veoma bitno u ovom trenutku“.

On navodi da je "činjenica da se sada lansira novi signal, da u regionu počinje da se razgovara i da su učvršćeni dijalog i partnerstvo. Sama činjenica da ima pozitivnih pomaka, sigurno će uticati i na ekonomski razvoj. Ja sam to govorio i ranije, a reći ću i danas – što je više saradnje između Kosova i Srbije, sigurno ćemo biti ozbiljniji u očima naših naroda, a bićemo još atraktivniji i za inostrane ulagače".

"Prema tome, sa ekonomskog aspekta to poboljšanje imidža ovog prostora, daleko je bitnije nego bilo koji direktni ekonomski pomak, kada je reč o ekonomskoj razmeni“, dodaje Grđaliu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: