Čistoća nikada nije bila skuplja

Najosnovnija sredstva za higijenu među kojima su šamponi, deterdžent za veš i suđe, paste za zube i toalet papri mesečno odnose najmanje 1.600 dinara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

11:54

Default images

U septembru prošle godine za ovaj osnovni paket bilo je potrebno izdvojiti 500 dinara manje, jer su proteklih 12 meseci troškovi za održavanje lične i kućne higijene porasli su za 40 odsto.

Kada se uporede cene uvoznih sredstava za higijenu, razlike između ove i prošle godine su još veće. Sa novim cenama na srpskom tržištu najpre su startovali uvoznici. Tako je standardna vrećica „arijela“ za samo nekoliko meseci sa 500 dinara poskupela na čak - 750. Ubrzo su na rafove stigle i nove, više cene domaće „hemije“. Vodeći srpski proizvođači sredstava za ličnu i kućnu higijenu tvrde da su poskupljenja na domaćem tržištu rezultat rasta troškova.

"Na svetskom tržištu hemikalija i materijala za pakovanje od sredine 2010. godine zabeležen je ogroman rast cena", kažu u kompaniji „Henkel Srbija“.

U prvom kvartalu ove godine cene hemikalija porasle su za čak 40-50 odsto u odnosu na poslednji kvartal 2009. godine. Drugi faktor koji je uticao na poskupljenja jeste rast cena materijala za pakovanje od 20 do 50 odsto. Tako su, ukupno gledano, cene proizvoda značajno rasle tokom prethodnih meseci. „Henkel“ održava isti nivo kvaliteta proizvoda, koji je prepoznatljiv našim potrošačima. Ipak, svi proizvođači su bili prinuđeni da prilagode cene promenama na globalnom tržištu hemikalija.

Prema sadržaju zvanične potrošačke korpe, domaćinstvo mesečno potroši četiri sapuna, 400 mililitara šampona, dve paste za zube,dva kilograma deterdženta za pranje veša, pola litra tečnosti za sudove, 10 rolni toalet papira. Za ovaj skroman paket u septembru prošle godine bilo je potrebno izdvojiti najmanje 1.087 dinara. Za ove potrepštine sada je, prema prosečnim cenama, neophodno odvojiti 1.600 dinara.

Trošak bi bio mnogo veći da su u računicu ušla uvozna sredstva za higijenu. Naravno, većina porodica u Srbiji za higijenu mesečno potroši mnogo više. U zvaničnoj potrošačkoj korpi nema sanitara, sredstava za održavanje parketa, tepiha i drugih hemikalija neophodnih domaćinstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: