Mrkonjić: Zar smo malo izgradili?

Naši građevinci se služe mangupskim forama i vole da se neargumentovano žale, kaže Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i energetiku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

00:04

Default images

On tako komentariše njihove navode da na tenderima poslove dobijaju strane kompanije jer nude damping cene.

Mrkonjić odgovara da to nije tačno jer su uglavnom angažovana naša preduzeća. "Sad im smeta kada je neko jevtiniji. Tenderi definišu tržište. Drugim rečima, posao dobija onaj ko konkuriše sa najjevtinijom ponudom", dodaje on.

Ministar kaže i da je, posle dva meseca pregovora sa bankama, pronađeno rešenje i za radnike preduzeća iz Nibens grupe. "Evo vidite, nema radnika ispred Vlade Srbije. Radnike smo zaposlili, dobili su plate koje su im dugovane, a banke su preuzele odgovornost da rukovode preduzećem", dodaje on. Mrkonjić objašnjava da "problem Nibensa nije nedostatak posla, već nesposobnost rukovodstva koje je stiglo na talasu divlje privatizacije. Menadžment tih firmi je u zatvoru, a banke potražuju 140 miliona evra. Cilj nam je da niko ne izgubi posao. Jer, ako preduzeća odu u stečaj, svi su na gubitku, i radnici, i banke, i država".

Prvi čovek ministarstva infrastrukture ponavlja i da će izgradnja celog auto-puta na Koridoru 10 kroz Srbiju biti završena do jula 2013. godine i dodaje da će se ta investicija isplatiti u narednih 10 godina.

Na navode da je rok za završetak prolongiran za godinu dana, on pita "zašto je strašno što će Koridor biti završen pre polovine 2013. godine? Zar je malo 330 kilometara auto-puta za pet godina".

"Sada na Koridoru 10 od putarine ubiramo 150 miliona evra. Kada se auto-put završi, donosiće 300 miliona evra godišnje samo od putarina. To je projekat koji donosi pare. U izgradnju je uloženo 1,5 milijardi evra, ali ćemo već u narednih deset godina vratiti uloženo, dok će se neto devizni priliv uvećati za 150 miliona evra", navodi ministar.

Mrkonjić kaže i da bi "voleo da vidi neke druge projekte koji će tako brzo vratiti uloženi novac. A oni koji se zalažu za to da strancima plaćamo po 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, čini se, ne shvataju da se jedino kroz razvojne projekte zapošljavaju novi ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: