Skuplji gas, a Srbijagas zapošljava

Od oktobra nas, posle više od pola godine „pretnji“ višom cenom, zaista čeka skuplje snabdevanje prirodnim gasom.

Izvor: Novosti

Nedelja, 04.09.2011.

00:05

Default images

Dogovoreno je da snabdevanje domaćinstava prirodnim gasom poskupi za deset odsto, dok će za industriju, pa i za toplane, cena biti još viša - oko 13 odsto.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tražio je da Vlade odobri poskupljenje gasa za čitavih 30 odsto, ali je taj predlog odbijen, jer je, čak i prema procenama iz Vlade, odobrenih deset odsto maksimum koji trenutno može da se prihvati.

Mada je guverner centralne banke više puta ponovio da cena gasa može da se menja tek kada se u SrbijagasA izvrši selekcija potrebnih i nepotrebnih troškova, a u tome su ga podržali i predstavnici MMF, iz ove državne firme, uz više cene, najavljuju i nove projekte. Većina njih nema direktne veze sa uvozom i distribucijom gasa. Tako Srbijagas, u partnerstvu sa Gaspromom, u Srbiji otvara banku i osiguravajuću kuću. Direktor Srbijagasa, takođe, planira i veće angažovanje svoje kompanije na poslovima u agraru, ali i nastavak preuzimanja kompanija koje nisu u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze za utrošeni gas.

Takvih je, prema procenama, oko 175. Sve firme koje su preuzete od strane Srbijagasa više ne plaćaju regularnu, već umanjenu cenu snabdevanja prirodnim gasom.

Prošle godine Srbijagas je preuzeo proizvođača piletine Agroživ pretvarajući 3,7 miliona dolara duga za isporučeni gas u kapital i isplaćujući oko 15 miliona dolara ostalim poveriocima. Na sličan način danas je Srbijagas većinski vlasnik i HIP Azotare u Pančevu.

Kao jedan od uspeha, Srbijagas ističe nedavnu prodaju Srpske fabrike stakla bugarskim partnerima, mada se u informacijama o visini ove transakcije nigde ne navodi koje je sve troškove oporavka Paraćinaca imala državna firma za uvoz i distribuciju gasa. Poznato je jedino da Bugari za Staklaru daju 75 miliona evra i da su u obavezi da izmire dugove za isporučeni gas.

Kako Novosti nezvanično saznaju, poskupljenje gasa za privredu i građane u Srbijagasu doživljavaju kao nedovoljno da bi se ova firma odrekla uzimanja novih kreditnih linija, a za koje garancije daje Vlada. Poslednja u nizu ovih pozajmica desila se nedavno, kada je Srbijagasu odobreno da uzme kredit veći od 200 miliona evra.
Srbijagas je u ovoj godini povećao broj zaposlenih za preko 120 ljudi. Njihove plate su, u proseku, duplo više od prosečnih zarada u Srbiji.

Kumulirani gubitak ove firme iznosi preko 300 miliona evra
, a, prema najavama generalnog direktora Srbijagasa, on bi trebalo da se pretvori u javni dug. To znači da će građani gubitke ovog državnog preduzeća sa širokom lepezom aktivnosti plaćati ne samo kroz sve više cene grejanja, već i kroz povećanje javnog duga, koji se, da podsetimo, već opasno približio granici koja je procenjena kao maksimalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: