Nemci ulažu u srpsku energetiku

Tokom posete Angele Merkel Srbiji ne bi trebalo da budu potpisani nikakvi novi ugovori između Elektroprivrede Srbije (EPS) i nemačke energetske kompanije RWE.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

17:47

Default images

U EPS-u navode da su svi predviđeni dokumenti već potpisani.

EPS i RWE su ranije potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća "Moravske hidroelektrane" koje treba da sagradi najmanje pet elektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage oko 150 megavata, u koje će biti uloženo 352 miliona evra.

Potpisan je i ugovor o članovima tog privrednog društva, a zajedničko preduzeće trebalo bi da počne da radi u narednih mesec dana. RWE je zainteresovan i za izgradnju hidroelektrana na gornjoj Drini. Ta nemačka kompanija je iskazala zainteresovanost za učešće na tenderu Ministarstva energetike Republike Srpske za projekat Hidroenergetski sistem gornje Drine. Na tom poslu vrednom oko 500 miliona evra, osim strateškog partnera koji treba da bude izabran, učestvovaće i Elektroprivreda Republike Srpske i EPS koji sa RWE ima potpisan Memorandum o zajedničkom nastupu u tom projektu.

Hidroenergetski sistem gornja Drina sastoji iz hidroelektrane (HE) Buk Bijela instalisane snage 115 megavata, Foča 52 megavata, Sutjeska 35 megavata i Paunci 36 megavata.

Sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Olivera Kiro očekuje da će u razgovoru kancelarke Nemačke Angele Merkel sa domaćim zvaničnicima biti reči o saradnji u oblasti elektroenergetike.

Pored razgovora o postojećim investicijama i u oblasti autoindustrije, razgovaraće se o ulasku energetskog gigatna RWE u elektroenergetski sektor Srbije, koji ulazi u saradnju sa EPS-om na izgradnji pet hidroelektrana na Moravi, rekla je Kiro.

Ona je istakla da se, takođe, govori o mogućnosti ulaska nemačke kompanije Boš na instaliranju fabrike kod Inđije, kao i da proizvođač guma Kontinetal dolazi u Srbiju.

Dolazak nemačkih firmi koje proizvode generatore za vetroparkove, koji u Srbiji ne postoje, moglo bi da doprinese povećanju srpskog izvoza, smatra Kiro.

Nemačka važan trgovinski partner Srbije

Iz ekonomske saradnje se najbolje vidi značaj posete Angele Merkel. U prvih šest meseci ove godine, Nemačka je, odmah iza Italije, na drugom mestu po količini robe koju smo izvezli i koja je vredna 659 miliona dolara.
I u uvozu Nemci su na drugom mestu, ovoga puta iza Rusije, sa milijardu dolara vrednom robom. Nemačka vodi i u donacijama koje smo dobili u poslednjih 11 godina - od Nemaca smo dobili čak milijardu i četiristo miliona evra.

Ipak, najvažnije su investicije kojima se zaposlilo oko 20 hiljada ljudi. Na vrhu liste je ulaganje Štade od pola milijarde evra u Hemofarm, potom otvaranje lanca trgovina Metro, investicija Meser tehnogas od 120 miliona evra, ulaganje hemijskog giganta Henkela i ulazak Simensa na srpsko tržište. U narednoj priči donosimo više o temama sutrašnjih razgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: