“Nema vraćanja imovine zločincima“

Konfiskovana imovina biće vraćana na osnovu zakona o restituciji koji predvidja povraćaj imovine u naturalnom obliku ili obeštećenje, kaže Slobodan Homen.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.08.2011.

17:16

Default images

Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, navodi da bi izmene i dopune Zakona o rehabilitaciji, kojima će biti omogućena povraćaj imovine i naknada štete rehabilitovanim licima, trebalo u septembru da se nađu pred poslanicima u Skupštini Srbije zajedno sa Zakonom o restituciji.

"Samo lica koja budu imala pravosnažnu presudu mogu imati pravo na rehabilitaciju i povraćaj imovine. To znači da zločinci, bilo da su to bivši pripadnici ustaških formacija, nekih mađarskih grupacija, partizana ili četnika, neće imati pravo na naknadu štete", podvukao je Homen.

Osim povraćaja konfiskovane imovine, na osnovu pravosnažne sudske presude, rehabilitovane osobe će moći da ostvare i druga građanska prava koja su izgubile u tom periodu, dodao je Homen.

"Pre svega to je pravo na zdravstvenu zaštitu, zatim na posebnu naknadu za vreme koje su proveli u zatvoru, kao i na sva druga socijana potraživanja na koja su imali pravo, a nisu ih dobijali", precizirao je Homen.

On je dodao i da je jasno precizan period u kome je moguće tražiti pravo na rehabilitaciju, a on "počinje od efektivnog oslobođenja svakog pojedinačnog grada u Srbiji, kada su nove vlasti počele zaista da vrše vlast, pa sve do 22. januara 2001. godine kada je formirana prva demokratska vlada Zorana Đinđića".

Homen je rekao i da je do sada doneto 1.480 presuda kojima se potvrđuje pravo na rehabilitaciju, kao i da još oko 800 postupaka čeka na sudski ishod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: