Izvoziti ili umreti, dileme nema

„Izvoziti ili umreti“, slogan koji je bio aktuelan u azijskim zemljama sredinom prošlog veka, čini se da je postao moto i srpske privrede.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

11:35

Default images

Početkom godine, Vlada Srbije usvojila je novi model privrednog rasta, čiji su pokretači rast izvoza i konkurentnosti.

Problem je, međutim, što i najveći spoljnotrgovinski partneri Srbije, pre svega Nemačka i Italija, suočeni sa posledicama krize, smanjuju tražnju za uvoznim proizvodima.

Podaci govore da gotovo polovina izvezene robe, odnosno 45,26 odsto, završi na četiri tržišta (Italija i Nemačka, BiH i Crna Gora) dok samo do italijanskih i nemačkih potrošača stigne oko 21,6 odsto proizvoda iz Srbije.

Domaćim izvoznicima na ruku ne ide ni to što na rang listi Svetskog ekonomskog foruma koji rangira zemlje prema konkurentnosti Srbija zauzima tek 96 mesto od ukupno 139 zemalja a ništa povoljnija situacija nije ni kad je reč o strukturi robnog izvoza - dominiraju proizvodi niske faze prerade pa je Srbija, sa 110. potisnuta na 133. mesto.

Ako tome dodamo i procene Svetske trgovinske organizacije prema kojima će vrednost trgovinske razmene u 2011. porasti za šest odsto, što je znatno manje u odnosu na 2010. kada je zabeležen rast od 15 odsto, onda je očigledno da nam ni eksterni uslovi nisu naklonjeni.

Kompletan tekst pročitajte u rubric Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: